Ture avanture
Bled bo letos prvič v zgodovini presegel mejnik enega milijona turističnih prenočitev. V prihodnjem letu v Turizmu Bled med drugim napovedujejo novo strategijo razvoja turizma, izgradnjo severne obvoznice ter nadaljevanje priprav za gradnjo južne razbremenilne ceste. Foto: BoBo
Bled
Letošnji množični turistični obisk je na Bledu v najbolj obremenjenih poletnih koncih tedna povzročil nemalo težav. Te so bile povezane predvsem z gnečo na cestah in nepravilnim parkiranjem. Foto: BoBo

Dodaj v

Bled v pričakovanju rekorda - letos več kot milijon prenočitev

Obetajo si še boljše leto 2018
29. december 2017 ob 14:05
Bled - MMC RTV SLO, STA

Na Bledu so do konca novembra našteli 982.546 turističnih prenočitev. V decembru pričakujejo še okoli 54.000 prenočitev, tako da bodo prvič v zgodovini presegli mejo enega milijona.

Letos so med gosti prevladovali Britanci, Nemci, Italijani in Avstrijci, veliko je bilo tudi gostov iz azijskih držav, ZDA ter preostalih evropskih držav. Med gosti so na primer našteli tudi več kot tisoč Islandcev, so sporočili s Turizma Bled.

Blejske hotelske zmogljivosti so bile polne tudi med božičnimi prazniki. Največ gostov je bilo iz Velike Britanije, Nemčije in Avstralije. Bled bo poln tudi čez novo leto, ko bo na počitnicah in praznovanjih največ gostov iz nemško govorečih držav, kažejo podatki Sava Hotelov Bled.

Blejski turistični delavci pa se veselijo tudi januarja. V Savinih hotelih načrtujejo za 40 odstotkov več prenočitev kot lani, do treh kraljev bodo prevladovali gostje iz Italije, veliko bo Hrvatov in Srbov. Kasneje pričakujejo goste iz azijskih držav na popotovanju Dubrovnik-Bled-Dunaj ter poslovne goste. Še višje stopnje rasti si obetajo zaradi selitve smučarske tekme za Zlato lisico v Kranjsko Goro.

V prihodnjem letu načrtujejo še boljše rezultate od letošnjih. S tem pa se bo še okrepila potreba po pametnem upravljanju kraja. "Glede na številnost obiska in glede na tudi pretekle dobre turistične sezone bo usmerjanje tokov turistov in obiskovalcev ena prednostnih nalog, ki se jih bomo lotili," je pred dnevi izpostavil novi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Tega in drugih vprašanj se bodo lotili z novo strategijo razvoja turizma, pomagala pa jim bo tudi dokončana severna obvoznica, ki bo razbremenila promet proti Pokljuki. Nadaljevali bodo tudi s pripravo dokumentacije in odkupi zemljišč za južno razbremenilno cesto, so še dodali.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
rooster
# 29.12.2017 ob 17:03
Bled v pričakovanju rekorda - letos več kot milijon prenočitev

..in milijon sem pa tja nametanih in ogabnih flurescentno-mavričastih "fastfood" "kebab" "burek" tabel in napisov po Bledu.
elektrupunk
# 29.12.2017 ob 14:22
kmal nas bodo še novembra začel odganjat :)
DASILVA
# 30.12.2017 ob 09:12
Fino, fajn....
Kaj pa mi, ki delamo v turizmu na Bledu?
Vsak mesec 250 ur, od jutra do večera ....
Za 720 €...................
SamoRes
# 29.12.2017 ob 14:35
To za ostale Slovence ni ravno vesela novica, kmalu bo kremšnita 10€ in pivo 5€, bomo spet s pingo sokovi v nahrbtniku hodili na izlete po Sloveniji kot v otroštvu.
grapar
# 30.12.2017 ob 08:57
Nerganje je nekaj tipično slovenskega. Poletje ni dobro ker je prevroče, pozimi nas preveč zebe. Blejci se bodo s svojimi problemi spopadli po svojih najboljših močeh in upam, da jim uspe, kar privoščim pravzaprav vsem.
Tistemu, ki pa ga moti blejska gneča predlagam, da malce pobrska po različnih vodničkih in odkrije, da slovenska naravno/urbana lepota ni samo Bled. Še vedno premoremo nešteto prečudovitih in tudi zelo osamljenih kotičkov.

Pa Srečno.
anny22
# 29.12.2017 ob 22:21
Treba bo:
a) omejiti goste (bredvsem budget variante!)
b) povečati kapacitete, predvsem cesta je za popiz...od spomladi do jeseni se vije kolona od Lesc, potem pa niti ni kje parkirati.

Vprašanje je tudi, ali jezerski ekosistem tak naval ljudi sploh prenese.
whiteswan
# 31.12.2017 ob 06:10
1 mio turistov, kot pa pogledas Bled malo bolje, pa te prime da se zjoces.
Hoteli vsi propadajo, ni enega na nivoju, na celem bledu najdes eno spodobno restavracijo, ostalo je lokalna klosarska zalost. Vrhunec dogajanja pa so socialisiticne trgovine z trenerkami in kebab ki smdri po celem stopniscu.
To je luxury turism in Bled, s katerim se drzava hvali.
Budget turism oz Instagram turism, od tega pac dohodkov ni. Dovolj si je pogledat Vrbsko jezero kaj je turizem,da o kaksnem komskem jezeru sploh ne govorimo. Potem opazimo da bled razen selfija iz grada z pogledom na otocek ne nudi absolutno nic.
Bivši uporabnik
# 29.12.2017 ob 20:34
četudi prinaša množica gostov evre, je vprašanje, za kakšno ceno.

jaz se raznih oznanil v mednarodnih oglasnih popotniških plakatih ne veselim. ker potem imamo pa to kar mamo...gužvo, hrup, smeti, drek.
galoper
# 31.12.2017 ob 14:04
So všteta tudi enourna koriščenja sobe?
Franc 1952
# 29.12.2017 ob 20:31
Letos enkrat in dolgo ne več!:((
Mefisto
# 30.12.2017 ob 17:15
Gnečo delajo osrednjeslovenci, ki rinejo na Bled, da se pofotkajo za Instagram in morda plačajo kakšno kavico. Takšnih "turistov" Bled ne potrebuje.
Kazalo