Foto: EPA
Foto: EPA

Predhodna spletna rezervacija obiska je del ukrepov, ki jih je v želji po zmanjšanju množičnega turizma napovedal župan Luigi Brugnaro. Župan je sporočil, da bodo turiste k predhodnim spletnim rezervacijam spodbujali od leta 2020 dalje. Mestne oblasti bodo sicer že z letošnjim 1. majem začele obiskovalcem za vstop v mesto zaračunavati 3 evre. Vstopnina se bo prihodnje leto zvišala in bo variirala glede na sezono. V najvišji turistični sezoni naj bi bilo za vstop v Benetke treba odšteti 10 evrov.

Italijanski minister za turizem Gian Marco Centinaio je napovedane ukrepe skritiziral. "To je nekoristen in škodljiv ukrep. Ali si želimo postati država, ki odvrača turiste," je Centinaio zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Na drugi strani je Brugnaro ukrepe branil in jih označil za "edini način, da se prešteje število ljudi, ki obiščejo Benetke". Dejal je, da "nikomur ne bo zavrnjen vstop, vendar bo ta bolj zapleten za tiste, ki obiska ne bodo rezervirali vnaprej."

Benetke na leto obišče okoli 20 milijonov turistov. Foto: Reuters
Benetke na leto obišče okoli 20 milijonov turistov. Foto: Reuters

Turizem vse bolj otežuje življenje Benečanov
Po besedah župana je glavni cilj, da mesto postane bolj prijazno za življenje meščanov in da se zmanjša izredne stroške z zbiranjem odpadkov in ohranjanjem bogate kulturne dediščine, ki jih ima mesto zaradi množičnega turizma.

Ljudje, ki delajo ali študirajo v mestu, vendar živijo v okolici, bodo plačila oproščeni, prav tako bo vstop v Benetke brezplačen za vse, ki se bodo tja napotili na zdravljenje ali po uradih. Domneva se, da vstopa ne bo treba plačevati niti tistim, ki so bili rojeni v Benetkah, vendar ne živijo več v mestu, in tistim, ki bodo v mesto prihajali na obisk k svojim družinam.

V znamenitem mestu sicer prebiva le okoli 55 tisoč stalnih prebivalcev, na leto pa ga obišče dodatnih 20 milijonov turistov na leto. Pozivi k zamejitvi množičnega turizma so v zadnjih letih postajali vse glasnejši. Prebivalci se pritožujejo, da krajevne trgovine izpodrinjajo trgovine s spominki in da množični obisk uničuje tamkajšnji ekosistem.

Turizem je sicer po podatkih Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC) leta 2016 predstavljal 12 odstotkov lokalnega gospodarstva.