Smučarski užitki se nadaljujejo tudi še v aprilu. Foto: EPA
Smučarski užitki se nadaljujejo tudi še v aprilu. Foto: EPA
Za idilično podobo bo treba počakati še na sonce, ki bo zdaj že precej grelo tudi smučarje. Foto: RTV SLO

Generalni sekretar Združenja slovenskih žičničarjev Dušan Božičnik je za MMC dejal, da bodo zaradi tega snežnega presenečenja številna smučišča lahko obratovala vse do prvomajskih praznikov. Omenil je seveda najvišje ležeči Kanin in tudi Krvavec, Soriško planino, Areh ter Roglo. Vogel, kjer je zajetna snežna odeja, ne bo obratoval do 1. maja, saj jih čaka prenova.

To bo po njegovih besedah le še pika na "i" v že tako nadpovprečni smučarski sezoni. Letos je bil obisk smučišč do zdaj 13 odstotkov višji od pričakovanj, z novozapadlim snegom pa bo po besedah Božičnika narasel kar na 20, saj bodo številni še hoteli ujeti zadnjo prijetno spomladansko smuko. Letos so imela slovenska smučišča že 1.450.000 obiskovalcev, kot kaže pa bo ta številka presegla 1.500.000, načrtovali pa so "skromnih" 1.300.000 obiskovalcev.

Vabljeni k branju:
Slovenija še vedno v zimskem objemu

Sneži tudi v vašem kraju? Ste pred kratkim uživali na spomladanski smuki? Pošljite fotografije in posnetke na Moj splet!

Uspešne novoletne in zimske počitnice
"Seveda gre za moker sneg, ki ga toplo vreme od zgoraj na hitro pobere, vseeno pa je podlaga spodaj dobra in omogoča, da v sneg vlaga ne prodre tudi od spodaj, kar bi sneg iz prog spravilo še hitreje," je pojasnil. Kot je še dejal, so že vso sezono na preži in zasnežujejo, da se obdrži dobra podlaga. Za dobro sezono sta bila ključna dogodka, pravi Božičnik. Najprej je večini smučišč uspelo ujeti božične in novoletne praznike, kar je dalo zagon, zatem pa so bile tu še uspešne zimske počitnice. Tokratni sneg je le še dodatek za uspešno sezono.

Letni čas se je "premaknil" za mesec naprej
Zima se pomika za mesec naprej, ugotavljajo žičničarji, saj je decembra zima s snegom še zelo skopa, nato podari dovoljšno količino snega marca. Božičnik pravi, da je bil pred osmimi leti aprila sneg , vendar pa je to že prepozno, saj ljudje naredijo druge načrte, tako da je tokratno sneženje kot naročeno in ob pravem času, pozneje bi bilo že prepozno.

Božičnik še pravi, da so časi za slovenska smučišča dobri, saj je zdaj že obdobje štirih let, ko se jim je sezona podaljšala za en mesec, upa pa seveda, da bo to tako tudi v prihodnjih letih.

Mitja Kandare