Grad Chambord je gradilo 1.800 mož. Foto:
Grad Chambord je gradilo 1.800 mož. Foto:
Na vrh gradu pelje dvojno spiralasto dvorišče, načrte zanj pa je naredil sam Leonardo da Vinci.

Chateau of Chambord velja za enega najlepših renesančnih arhitektur v celotni dolini, ponaša pa se tudi z izjemno površino in je največji od podeželskih dvorcev v dolini reke Loare. Grad je bil namenjen umiku francoskih kraljev od pariškega življenja. Zlasti se je vanj zatekel Ludvik XIV., v prostorih gradu pa je svoje drame pisal tudi Moliere.

Sprva je na tem mestu stal majhen grad, ki ga je dal v Boulognjskem gozdu, kjer so se plemiči radi odpravljali na lov, postaviti bloiški grof. Današnji grad je dal leta 1519 zgraditi strasten lovec Franc I., dela pa so bila končana leta 1547. Francijo je na kraljevo povabilo v času gradnje obiskal tudi renesančni uomo universale Leonardo da Vinci, ki je dal arhitekturi tudi tudi svoj pečat. Stavba obsega 400 sob, 365 kaminov, 13 velikih stopnišč, staje, ki sprejmejo 1.200 konj in dvorišče, ki ga obdaja močno obzdije.

Ta hip "vroči" da Vinci
Poleg strešne terase, po kateri se je mogoče sprehoditi med množico stolpičev, največ pozornosti med obiskovalci pritegne znamenito Leonardovo dvojno stopnišče. To se nahaja na križišču, ki ga tvorijo štiri velike dvorane. Dve spirali stopnic se druga okoli druge ovijata od tal do vrha gradu, odprtine stopnišča pa omogočajo spremljanje nasproti potekajočega stopnišča in dvoran, nad katere se obiskovalec vzpenja. Za dodatno dekoracijo skrbijo stebri in kapiteli, ki so obdani z zgodnjerenesančno plastiko.

Po smrti Franca I. leta 1574 ni kakšnih 50 let gradu nihče uporabljal. V času francoske revolucije mu je grozilo uničenje, leta 1793 pa so iz njegovih prostorov odnesli večino pohištva. Stari sijaj so gradu povrnila obnovitvena dela, ki so se pričela leta 1947, trajala pa so kar 30 let.

M. K.