V prostorih se skrivajo kilometri telefonskih kablov, ki se vlečejo po stenah in izginjajo v strope in tla. Foto: Arhiv Postojnska jama

Hotel Jama je dolgo časa skrival veliko skrivnost, o kateri so zaposleni in Postojnčani sicer šepetali, nihče pa si ni upal govoriti na glas. "Žal smo prostore odkrili nekoliko prepozno, ko smo verjetno del skrivnostnih komunikacijskih vodov ali česa drugega s prenovo tudi že uničili. To velja predvsem za prenovo predsedniškega apartmaja, kjer smo mogoče potegnili kakšen kabel, s katerim so morda snemali zvok ali celotno dogajanje v njem," je na predstavitvi tajnih prostorov povedal direktor družbe Postojnska Jama Marjan Batagelj.

Za ena vrata niso našli ključa

Do odkritja je prišlo po naključju. Že po tehničnem prevzemu prenovljenega hotela je Batagelj opazil, da ena od vrat na notranjem dvorišču niso bila zamenjana, in to ni bila "takšna prenova, kot bi si jo želel". Ker niso našli ključa, da bi vrata odprli, so prerezali ključavnico in vstopili v popolnoma neznan svet, ki je bil poznan le redkim.

Po odkritju tajnih prostorov so vanje prvi vstopili policisti, za njimi zaposleni v Slovenski obveščevalni-varnostni agenciji (Sova) in pri Arhivu RS, šele nato so si prostore ogledali zaposleni v hotelu. Predmeti, ki so bili pritrjeni, in pohištvo so tako ostali nedotaknjeni. Najdeno gradivo so pristojni odnesli v slovenski arhiv, za namene prikaza v Hotelu Jama pa so naredili verodostojne kopije.

Ogled ponuja vpogled v čas od 70. let do osamosvojitve, ko je nadzor še bil dovoljen. Foto: Arhiv Postojnska jama

V tajnih prostorih je videti, kot bi se ustavil čas. V omari so še škatle iz stiropora, v katerih so hranili trakove s posnetki, na mizah so stari časopisi in stari papirni obrazci, celo prah na mizah in tleh je še iz časa, ko so tajne prostore zaprli in nanje "pozabili". Obiskovalci bodo lahko prisluhnili nekaterim izbranim skrivnim starim posnetkom, ki so jih prinesli iz slovenskega državnega arhiva, spremljali pa jih bodo tudi glas z razlagami videnega in zgodbe ljudi o teh prostorih.

Hotel ima strateško lego

Zakaj so se tajni prostori nahajali prav v hotelu jama? "Tu je delovala Udba, tu se je shajala vojaška tajna preiskovalna služba," je na predstavitvi novosti dejal raziskovalec novejše zgodovine Igor Omerza. Legendarni hotel Jama ima namreč izjemno premišljeno strateško pozicijo. V njem so se shajali vplivneži in pomembni ljudje iz politične sfere, bil je ob izjemno pomembni avtocestni povezavi, v Postojni je imela svojo bazo tudi vojska nekdanje države, zato ni čudno, da je bil tajni komunikacijski center postavljen prav tu.

Celoten ogled tajnih prostorov v Hotelu Jama traja približno uro in pol. Odvija se v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku in je primeren za odrasle in otroke, starejše od 15 let. V prostore lahko hkrati vstopi po šest ljudi.