Mount Everest je daleč najbolj oblegan osemtisočak, saj je pristop nanj po smeri prvopristopnikov razmeroma enostaven. Foto: Reuters
Mount Everest je daleč najbolj oblegan osemtisočak, saj je pristop nanj po smeri prvopristopnikov razmeroma enostaven. Foto: Reuters

Apa Sherpa je opozoril, da naraščajoče temperature tajajo ledenike in višajo snežno mejo. Vzpon na 8848 visoki Everest postaja s tem zahtevnejši, saj se je treba z derezami vzpenjati po golem pobočju. 49-letni nepalski alpinist, ki v vlogi šerpe komercialnim odpravam pomaga na vrh, je bil v četrtek spet na Everestu, tokrat s transparentom, na katerem je posalo: "Ustavite podnebne spremembe, naj Himalaja spet zaživi."

Okoljevarstveniki opozarjajo, da je Himalaja izvir rek, od katerih so odvisna življenja milijonov ljudi v dolini. Svoje naredijo tudi tisti, ki se odpravijo na najvišji vrh sveta in za seboj ne počistijo. Prav zadnji vzpon Ape Sherpe je bil namenjen čiščenju vse svinjarije. Pravi, da je s svojo ekipo pobral kar za pet ton odpadkov.

Na Mount Everest se je od leta 1953, ko sta nanj prva priplezala Edmund Hillary in Tenzing Norway, povzpelo že več kot 3.000 plezalcev. "Mount Everest je postal kot Triglav. Nekoč na kraj pameti alpinistom ni prišlo, da se bo to dogajalo, a žal se, seveda zaradi denarja," je za MMC povedal Viki Grošelj, ki je splezal na deset osemtisočakov, leta 1989 tudi na Everest.

Apa Sherpa, ki živi v ZDA, je bil prvič na vrhu Mount Everesta leta 1990, skupaj pa že 19-krat, kar je rekord.

T. O.