Jurčičeva pot je tudi del krožne poti Prijetno domače, s katero je občina Ivančna Gorica lani povezala svojo celotno turistično ponudbo. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Jurčičeva pot je tudi del krožne poti Prijetno domače, s katero je občina Ivančna Gorica lani povezala svojo celotno turistično ponudbo. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Jurčičeva rojstna hiša na Muljavi. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija

Letošnji pohod, 22. po vrsti, poteka v znamenju 20-letnice domače občine Ivančna Gorica, so poudarili prireditelji. Na začetku poti so morali pohodniki plačati startnino dva evra, ki jim je omogočila avtobusno vrnitev v Ivančno Gorico ali Višnjo Goro.

Predsednik Planinskega društva Polž iz Višnje Gore Aleš Erjavec je pred začetkom dogodka povedal, da pričakujejo od 6.000 do 8.000 pohodnikov, ki si med pešpotjo lahko ogledajo številne krajinske in zgodovinske zanimivosti, ki so navdihnile Jurčičeva dela.

Njegove napovedi so bile točne, saj so na koncu našteli okrog 7.000 pohodnikov. Z letošnjo udeležbo so bili zadovoljni, saj je bila precej boljša od lani, ko so jih privabili 4.000. Največji obisk so organizatorji imeli pred nekaj leti, ko se je zbralo več kot 10.000 pohodnikov.

Pohodniki so se hkrati seznanili s turističnimi zanimivostmi občine Ivančna Gorica, pot z Muljave pa so lahko podaljšali s šolsko potjo do vasi Krka, ki jo je prehodil Jurčič. Tam so pohodnikom odprli vrata Krške jame, obvezen pa je tudi postanek v nekdanji stari šoli, ki jo je nekoč obiskoval tudi ta pisatelj, je dodal.

Na osrednji slovesnosti na Jurčičevi domačiji so pohodnike z vseh koncev Slovenije nagovorili slavnostni govornik, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ivanški župan Dušan Strnad in omenjeni predsednik višnjanskega planinskega društva Erjavec.

Josip Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval pa je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Jurčič se je rodil na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva, tamkajšnje Kulturno društvo Josipa Jurčiča pa v letnem gledališču ob njej vsako leto uprizarja Jurčičeva dela.