V ljubljanskem grajskem vinogradu so prvič potrgali grozdje rdeče sorte, belega pa bodo obrali do konca meseca. Foto: Miha Mally
V ljubljanskem grajskem vinogradu so prvič potrgali grozdje rdeče sorte, belega pa bodo obrali do konca meseca. Foto: Miha Mally
Za ustekleničenje bodo poskrbeli strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki skrbi za vinograd. Foto: Miha Mally

V ljubljanskem grajskem vinogradu so prvič potrgali grozdje rdeče sorte, belega pa bodo obrali do konca meseca. Ljubljana je vinograd zasadila pred dvema letoma, ko je bila zelena prestolnica Evrope, s tem pa je tudi utrdila naziv mesto trte in vina iz leta 1987.

"Strateški cilj na začetku je, da se skrbi za trto. Turizem bo morda prišel na vrsto v prihodnosti. Gre za to, da pokažemo in dokažemo, da se v Ljubljani lahko izpelje tak projekt, kot je vinograd, in da trta dejansko rodi," je na današnji trgatvi povedala direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan.

Dodala je, da so prejšnji teden začeli prenavljati vinoteko pod dvorano Palacij, s čimer uresničujejo nadaljevanje projekta grajski vinograd. Vino bo v prihodnje na voljo v novi trgovini v gradu, ki bo vrata odprla čez dobra dva meseca.

Podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek je pozdravil uspešnost projekta. Približno 500 trt ima pokrovitelja, Crnek pa je poudaril, da jih je še nekaj brez. Sponzorstvo trte pomeni prispevek 60 evrov letno.

V vinogradu so spomladi 2016 zasadili skupaj 1.050 trt bele sorte belpin in rdeče sorte rdečegrajc. Letos naj bi trte po ocenah obrodile približno polovico siceršnjega pridelka, prva trgatev pa naj bi dala približno 400 steklenic vina.

Za ustekleničenje bodo poskrbeli strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki skrbi za vinograd. Predstavnik inštituta Franc Čuš je dejal, da letošnje vreme trti ni bilo najbolj naklonjeno, saj je v začetni fazi rasti padla količina padavin in je bilo veliko toplote.

"Kljub neugodnemu vremenu smo prišli do pridelka v povprečju okrog pol kilograma na trto. Ker rdečegrajc obilno rodi, smo ga morali že tudi redčiti, da ne bi bile trte preobremenjene. Letošnji letnik bi na lestvici od ena do pet ocenil nekje med tri in štiri, saj je zrelost grozdja dokaj ugodna," je dodal Čuš.