Na vrh 53,5 metra visok razgledni stolp Vinarium se je mogoče povzpeti po 240 stopnicah ali pa z dvigalom. Ponuja pa razgled na štiri države - Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Foto: Emanuel Banutai
Na vrh 53,5 metra visok razgledni stolp Vinarium se je mogoče povzpeti po 240 stopnicah ali pa z dvigalom. Ponuja pa razgled na štiri države - Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Foto: Emanuel Banutai
Stolp bo odprt od torka do nedelje, pričakujejo od 30 do 40 tisoč obiskovalcev na leto. Foto: Emanuel Banutai
Odprt razgledni stolp

Vinarium so včeraj skupaj odprli minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, madžarski gospodarski minister Mihaly Varga in lendavski župan Anton Balažek.

Erjavec, ki se je predtem sešel z Balažkom in predstavniki podjetja Lek ter si ogledal obrat v Trimlinih, je ob tem povedal, da stolp simbolizira prijateljstvo in sodelovanje, zlasti med sosednjimi narodi in državami, na čemer temelji tudi EU. Za Lendavo po njegovih besedah pomeni to, kar je Eifflov stolp za Pariz, tako v smislu polemik o upravičenosti obeh ob postavitvi kot ob dejstvu, da obe mesti brez stolpov ne bi bili, kar sta. Naložba je po Erjavčevem mnenju pomembna za razvoj gospodarstva, zlasti turizma, prinaša pa tudi nova delovna mesta.

Tudi za Vargo je Vinarium poleg svoje privlačnosti stolp upanja in prihodnosti, Balažek pa je poudaril, da so lahko nanj ponosni z več vidikov in da je dobra osnova za sodelovanje obmejnih območij štirih držav.

Po stopnicah ali z dvigalom
Na stolp, ki ima jekleno strukturo z armiranobetonskim pritličjem in devet nadstropij, se je mogoče povzpeti z dvigalom ali po 240 stopnicah, naenkrat pa lahko sprejme do 50 obiskovalcev. V pritličnem delu je gostinski lokal vključno s spominki in informativno točko, na vrhu ima zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled v Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo, projektiral pa ga je Oskar Virag iz arhitekturnega biroja Vires.

Stolp, gradili so ga od januarja do julija letos, je v znesku 950.000 evrov sofinanciral EU iz programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov in je prvi gradbeni projekt v Sloveniji, kjer se je uporabil t. i. informacijski model objekta. To je sodoben proces načrtovanja, gradnje in vzdrževanja do razgradnje objektov na koncu življenjske dobe ter predstavlja integriran proces vseh udeležencev projekta pri skupnem digitalnem modelu po načelih trajnosti in popoln nadzor nad informacijami skozi ves življenjski cikel objekta.

Turistično-podjetniške dejavnosti
Stolp bo upravljala Turistična zveza Lendava, za izvajanje gostinske dejavnosti pa so izbrali Magdaleno Rudaš, nosilko dopolnilne dejavnosti na kmetiji v Radmožancih, ki je z domačimi dobrotami zastopala lokalno kulinariko po vsej Sloveniji, na Madžarskem, v Avstriji in tudi v Bruslju. Ob številnih odličjih je dobitnica štirih znakov kakovosti za različne izdelke, kar je najvišje priznanje na ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij, v stolpu pa bodo ponujali tudi gibanico, ocvirkove pogače, kifeljčke, potice in druge specialitete.

Z Vinariumom bo lendavska vinsko-turistična cesta dobila skupno promocijsko točko, v sklopu rekreativnih dejavnosti so predvideni teki, pohodi in kolesarska srečanja, v sklopu vinskopromocijskih pa srečanja in tekmovanja vinorodnih območij Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije, ocenjevanja vin, srečanja vinogradnikov in vinski festival.

V turistično-podjetniških dejavnostih poleg prodaje spominkov načrtujejo trženje in turistično vodenje, med kulturno-turističnimi pa likovne delavnice, fotografske natečaje, muzej vinogradništva na prostem, festivale zabavne glasbe in tematske dneve.

Odprt razgledni stolp