Spektakularni nebotičniki Manhattana so z več kot 500 metrov višine videti takole. Foto: Reuters
Spektakularni nebotičniki Manhattana so z več kot 500 metrov višine videti takole. Foto: Reuters

Zastekljene razgledne ploščadi od stotega do 102. nadstropja si je lahko že v četrtek brezplačno ogledalo 3.000 srečnežev, ki so razgrabili spletne vstopnice. Za večino obiskovalcev je bil ogled vreden časa, čeprav vreme ni sodelovalo in je bil razgled zaradi oblakov in meglice slab. Tolažili so se lahko s tridimenzionalno mestno panoramo na stenah znotraj dvigal, ki so jih do 100. nadstropja pripeljala v 47 sekundah.

Nova najvišja stolpnica v ZDA, One World Trade Center (WTC1), ki stoji na ruševinah nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC), porušenih v terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, je začela poslovati novembra lani, ko so začeli v najetih pisarniških prostorih delati zaposleni pri izdajateljskem podjetju Conde Nast.

Obnova ruševin WTC-ja je zaradi prepirov in tožb trajala veliko dlje, kot se je sprva napovedovalo in 541 metrov visoko najvišjo stolpnico v ZDA so dokončali komaj lani.

Če bo dovolj obiskovalcev razglednih nadstropij, se bo vzdrževala kar sama. Cene vstopnic za pogled z "One World Observatory" se namreč gibajo od 26 dolarjev za upokojence ob točno določenem času do 90 dolarjev za plačnike polne cene ob koncu tedna.

Oglejte si nekaj fotografskih utrinkov, ki so jih na vrhu WTC1 posneli 20. maja letos.