Območje Fukušime slovi po termalnih vrelcih. Foto: Reuters
Območje Fukušime slovi po termalnih vrelcih. Foto: Reuters
Cvetoče češnje v normalnih časih privabijo mase turistov. Foto: Reuters
Pogled na uničen reaktor jedrske elektrarne Fukušima. Foto: EPA
Merjenje sevanja. Foto: EPA

"Ljudje so bili prepričani, da smo nori," pravi 52-letna Kerry Ryan iz Cape Corala. "Rekli so, da, ko bomo prišli nazaj, se bomo svetili," doda njena 10-letna vnukinja Isabelle Ryan. A Ryanovi, ki niso še nikdar potovali v tujino, so se odločili, da vztrajajo pri svojem načrtu: Fukušima.
Ime je danes sinonimno s poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima Dai-iči, ki je po cunamiju, ki je razdejal severovzhodno obalo Japonske, ostala brez elektrike in radioaktivno sevala. Nesrečna asociacija je boleča gospodarska posledica trojne katastrofe za prefekturo in mesto Fukušima, ki je od elektrarne oddaljeno okoli 60 kilometrov. Ob neposrednem gospodarskem udarcu pa se kmetje in poslovneži spoprijemajo še s t. i. "fuhyo higai" ali škodo, ki izvira iz slabega slovesa "znamke" Fukušima.
Mesta duhov
Vlada je v 20-kilometrskem pasu okoli elektrarne z zakonom prepovedala gibanje in prebivanje, evakuirali pa so tudi nekatera mesta prek tega območja in zdaj spominjajo na mesta duhov. Številne vlade, tudi ameriška, svojim državljanom svetujejo, naj se izogibajo potovanj v območju 80 kilometrov od elektrarne.
Nekdaj cvetoča turistična industrija Fukušime je zdaj ohromljena. Oblasti poročajo, da se je število obiskovalcev na nekoč priljubljenih turističnih točkah od lani prepolovilo. "Zelo težki časi so," pove Sanae Vatanabe, upravnica centra za obiskovalce Jodo Daira ob Mount Azuma-Kofujiju. "Fukušima je zdaj znana zaradi drugih stvari. Toda svetu želimo sporočiti, da je tu mnogo krajev, kjer ni nobenih težav."
In točno to so ob prihodu odkrili Ryanovi (vseh sedem). Družina je bila ena izmed obiskovalcev, ki so kljubovali vsemu in porabili svoje jene v Fukušimi v času, ko jih prefektura najbolj potrebuje. Vsi zadržki ali nervoza so se spremenili v občudovanje naravne lepote in gostoljubnosti tega območja, obkroženega z dramatično gorsko pokrajino, sadovnjaki in termalnimi vrelci.
"Prelepo je, neverjetno je," dahne Kerry Ryan, katere sin Johnathan živi v bližnjem Aizu Vakamacuju in se je konec tedna poročil. Ko je 11. marca udaril potres, se je družina zbala, da bodo zamudili njegovo japonsko poroko. A novice o jedrski elektrarni so se umaknile s prvih strani ameriških časnikov in razmere so se zdele mirnejše, razlaga ženinov oče, 55-letni David Ryan.
Promet kljub vsemu je
Še en par, ki se ni pustil pregnati, sta Masako in Seiiči Miatake iz Tokia. Zakonca sta rezervirala izlet še pred potresom, februarja. Že desetletja dopustujeta v Fukušimi in nista nikdar niti pomislila na to, da bi odpovedala. "Nisva bila prepričana, ali je primerno, da prideva in uživava v takem času," razlaga 75-letna Masako Miatake. "A Fukušima nama je res všeč."
Leta 2009 je imela Fukušima več kot 56 milijonov obiskovalcev, turizem pa je prinesel tri milijarde ameriških dolarjev. Prefektura še ni objavila projekcij, kakšen vpliv bo imela katastrofa na turizem. Jumiko Sato razume, zakaj se številni turisti na široko izognejo kraju. "Ljudje nimajo občutka za razdaljo. Slišijo Fukšima in pomislijo na sevanje," pravi Sato, ki vodi trgovinico s tradicionalnimi lesenimi lutkami v Cučiju Onsenu, mestu s termalnimi vrelci.
Sato pravi, da je tudi sama šla za nekaj časa domov na zahod Japonske v času največje panike, da bi obvarovala svojega dveletnega sina. V petek je odprla svojo trgovino prvič po 11. marcu. Prometa ima približno za tretjino od normalnega stanja. "Mislili smo, da bo posel popolnoma propadel," pravi. "A ni tako slabo, kot smo predpostavljali. Imamo vsaj nekaj strank."