Vancouver je z vseh strani obkrožen z olimpijskimi krogi. Foto: EPA
Vancouver je z vseh strani obkrožen z olimpijskimi krogi. Foto: EPA
Vancouver
Mednarodni olimpijski komite je prepričan, da je Vancouver dobro pripravljen na igre. Foto: EPA

Neprestano brenčanje helikopterja, ki prinaša sneg na prizorišče tekem v deskanju na snegu in dolge kolone tovornjakov, ki vsak dan vozijo sneg iz več sto kilometrov oddaljenih gora, predstavljajo podobo Vancouvra v zadnjih dneh pred začetkom iger.

A kljub težavam zaradi snega so organizatorji pripravljeni na igre, v mestu se že zbirajo prvi tekmovalci, mesto je ovito v barve iger, olipijske kroge in rdeče volnene rokavice pa je mogoče srečati na praktično vsakem koraku. Igre se bodo začele 12. februarja (otvoritveno slovesnost bo mogoče v živo spremljati v noči iz petka na soboto), končale pa se bodo 28. februarja, ko bo na zaključni slovesnosti za naslednji dve leti ugasnil olimpijski ogenj.

Spremljajte olimpijske igre tudi na MMC-jevem olimpijskem portalu!

Igre bo spremljalo več kot tri milijarde ljudi
V Vancouvru bo tekmovalo več kot 2.500 športnikov iz 82 držav, spremljalo pa jih bo več kot 10.000 novinarjev z vsega sveta. Organizatorji pričakujejo, da si bo igre na kraju samem ogledalo približno 250.000 ljudi, za televizijskimi ekrani pa bo igre spremljalo približno tri milijarde ljudi z vsega sveta.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je nekaj dni pred začetkom iger pohvalil Vancouver za odlične priprave in dejal, da si posebno pohvalo zaslužijo zaradi okolju prijazne uporabe in priprave olimpijskih prizorišč. "Biti gostitelj olimpijskih iger je vedno kompleksen in težak izziv," je povedal Rogge v torek in dodal, da so vancouverski organizatorji opravili odlično delo, ne da bi ogrozili originalno idejo iger.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz predolimpijskega Vancouvra.