Lenarčič je priznal, da je svet še manjši, kot je bil. Predvsem pa je brez mej. Foto: BoBo
Lenarčič je priznal, da je svet še manjši, kot je bil. Predvsem pa je brez mej. Foto: BoBo
Matevž Lenarčič
Lenarčič je dvignjenih rok stopil na domača tla. Foto: BoBo
Matevž Lenarčič je doma

Lenarčič je s pristankom na Brniku uspešno sklenil svoj epski polet okoli sveta. Ob prihodu v domovino ga je na letališču pričakal topel sprejem. Med njimi je bila tudi novinarka Vala 202 Simona Habič.

Lenarčič je po pristanku zbranim novinarjem med drugim povedal: "Človek nikoli ni zadovoljen. Glede na to, da sem zaradi slabega vremena izpustil veliko lepih krajev, nisem popolnoma zadovoljen."

Čeprav priznava, da je potoval z "najboljšim letalom", vse vedno ni šlo po maslu. "Razumljivo, da se v takšnih razmerah kakšna stvar tudi pokvari in se mora popraviti,"je dodal.

Ker so se vremenske razmere poslabšale in mu onemogočile polet čez Alpe na letalski sejem v Friedrichshafen, kamor je bil sprva namenjen, se je Matevž odločil, da svojo pot konča že danes. Zadnja etapa je potekala z Malte do brniškega letališča.

Na polet se je Lenarčič pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral januarja trikrat prestaviti. Na pot okoli sveta se je podal že drugič in kot je poudaril za Val 202, je svet še manjši, kot je bil. "Svet je brez mej, meje so samo v naših glavah," je dejal Lenarčič.

Lenarčiča je spremljala ves čas okoli sveta ekipa Pipistrela - po strokovni plati. Drugače pa je nad njim bdela ekipa sedmih ljudi, ki je delalo 24 ur na dan, je priznal Lenarčič za Val 202: "Zahvala gre njim." Na poti so mu poleg vremena sive lase povzročale še težave z dovoljenji, različne logistične težave ... A kot je dejal sam za Val 202: "Treba si je želeti poti in ne ciljev!"

Lenarčič, biolog po izobrazbi, je od 9. januarja preletel približno 60 držav, šest celin in pet najvišjih vrhov na njih (Mt. Blanc - 4810 m, Aconcagua - 6960 m, Mt. Kosciuszko - 2230 m, Mt. Everest - 8872 m, Kilimandžaro - 5895 m), tri oceane, 120 narodnih parkov, tisoče jezer in rek, puščav, pragozdov ...

Več fotoutrinkov si lahko pogledate spodaj.

Matevž Lenarčič je doma