Pri kolesarjenju je veliko manjša možnost okužbe kot pri drugih vrstah javnega prevoza, pravijo na Mestni občini Kranj, a je treba tudi pri izposoji koles paziti na higieno in si razkuževati roke. Foto: BoBo
Pri kolesarjenju je veliko manjša možnost okužbe kot pri drugih vrstah javnega prevoza, pravijo na Mestni občini Kranj, a je treba tudi pri izposoji koles paziti na higieno in si razkuževati roke. Foto: BoBo

V Kranju sta letošnja novost dve novi kolesarnici, kar pomeni, da je od petka na 28 postajah za izposojo na voljo 92 navadnih in 68 električnih koles. Z letošnjo sezono, so zapisali na Mestni občini Kranj, so mrežo izposoje koles razširili v štiri gorenjske občine, nova pa je tudi mobilna aplikacija za lažjo uporabo sistema. Tisti z aktivnim lanskim letnim paketom lahko sistem uporabljajo še do konca maja, nakup paketa v TIC-u Kranj pa zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem epidemije trenutno ni mogoč.

Pri tem sicer v Kranju opozarjajo, da je treba tudi pri izposoji kolesa upoštevati priporočila zdravstvene stroke: "Higiena rok je bistvenega pomena za preprečevanje možnosti okužbe, zato je razkuževanje rok obvezno pred in po izposoji kolesa. Je pa pri vožnji s kolesom, s katero si med drugim krepimo telo na svežem zraku, veliko manjša možnost okužbe kot pri drugih vrstah javnega prevoza."

Na Jesenicah medtem prihodnji teden začenjajo gradnjo treh novih kolesarnic v okviru projekta Hitro s kolesom, kjer bo na voljo tudi 189 novih koles, projekt pa je vreden dobrih 80 tisoč evrov, pravi župan Blaž Račič in dodaja: "Poleg tega bomo nadgradili tudi obstoječe tri že delujoče kolesarnice. Naj poudarim, da je ta sistem povezljiv s sistemi, ki jih imajo v Radovljici, Tržiču, Naklem, Kranju, Preddvoru, tako da bodo imeli uporabniki možnost potovanja med občinami," je še dejal Račič.

V okviru sistema Gorenjska.bike bo v kratkem na voljo spletna stran z vsemi potrebnimi informacijami, že maja pa bosta, če le ne bo novih omejitev, mogoča izposoja in vračilo koles tudi v sosednjih občinah.

Omejitev prehajanja med občinami bo sicer po petkovem vladnem odloku veljala še najmanj sedem dni, po prvomajskih praznikih pa bodo pristojni sporočili, ali se bo to spremenilo.