Dvojčka sta v osnovi konceptualna umetnika, ki hotela uporabljata kot izrazno sredstvo. Foto: Reuters
Dvojčka sta v osnovi konceptualna umetnika, ki hotela uporabljata kot izrazno sredstvo. Foto: Reuters

Projekt Zero Real Estate sta si zamislila brata dvojčka Frank in Patrik Riklin, pozneje pa se jima je pridružil še strokovnjak za gostinstvo in hotelir Daniel Charbonnier. Projekt je namenjen raziskovanju drugačnih pristopov gostoljubja v državi, ki je znana po svojih luksuznih letoviščih v gorah in ob jezerih.

Prvi hotel Null Stern (v prevodu hotel z nič zvezdicami), ki je nastal pod okriljem omenjenega projekta, je zaživel leta 2008. Konceptualni hotel je bil sprva postavljen v "udobje" jedrskega bunkerja, se kmalu razširil v naravo, letos pa sta dvojčka hotelski verigi dodala novo, že sedmo lokacijo. Namen hotela na prostem, ki je na 1600 metrih nadmorske višine v objemu švicarskih Alp, ostaja enak, kot je bil namen hotela v bunkerju – postaviti gosta v središče izkustva in neotipljivo, z zmanjšanjem motečih elementov na minimum, narediti nadvse otipljivo.

Riklinova menita, da bi ta vrsta turizma lahko postala še posebej privlačna po pandemiji koronavirusne bolezni 19. "Prostor brez sten in strehe kaže tudi na neke vrste osvoboditev. Verjetno ni drugega kraja, kjer bi lahko uživali v bolj prezračeni sobi," je dejal Patrik Riklin.

Za prenočitev v dvoposteljni "sobi" z zajtrkom je treba odšteti 295 švicarskih frankov oz. nekaj več kot 270 evrov. V ceno je vključen tudi osebni butler, ki gostom postreže zajtrk, kavo, liker Röteli, ki velja za lokalno specialiteto, ter na začetku zaželi dobrodošlico. V primeru slabega vremena lahko gostje prenočitev prekličejo v zadnjem trenutku, če pa jih preseneti med dopustovanjem, pa se lahko umaknejo v bližnjo kmečko hišo ali skedenj.