Hrvaška ima najvišji DDV na gostinske in namestitvene storitve, in sicer kar 25-odstotni davek. Foto: EPA
Hrvaška ima najvišji DDV na gostinske in namestitvene storitve, in sicer kar 25-odstotni davek. Foto: EPA

Povprečna oglaševana cena dnevnega najema apartmaja na Hrvaškem je bila v letošnji sezoni 67 evrov ali štiri evre več kot lani. Glede na analize oglasnega portala Njuškalo je bila najvišja povprečna cena z 79 evri v srednji Dalmaciji, kar je šest evrov več kot lani, sledita ji Istra z 72 evri in širše območje Kvarnerja z 71 evri, ali tri in en evro več kot lani.

Podrobnejša analiza po posameznih turističnih krajih kaže, da se cene močno razlikujejo. Na priljubljenem otoku Pag je tako povprečna cena okoli 60 evrov, v Novalji, kamor prihajajo številni zabave željni iz vse Evrope in sveta, pa dosega skoraj 80 evrov.

Hrvaška je daleč najbolj priljubljena poletna destinacija za Slovence. Država zadnja leta doživlja hitro rast turističnega obiska, tako da iz številnih krajev poročajo o veliki turistični gneči v sezoni. Ocene uspešnosti turistične sezone v tem trenutku seveda še ni mogoče podati.

Pomanjkanje delovne sile

Po poročanju hrvaških medijev je kljub nadaljnji rasti obiska in prenočitev letošnja turistična sezona zelo zahtevna. Na eni strani gostincem in turističnim delavcem povzroča preglavice pomanjkanje razpoložljivega kadra v turizmu, zaradi česar zaposlujejo Bosance, Makedonce in Sirce, kot poroča portal Index. Hrvaška vlada je popustila pritiskom in dovolila izdajo 2.000 delovnih dovoljenj za tujce za delo v gostinstvu in turizmu (z 10.611 na 12.611), saj na Hrvaškem primanjkuje delovne sile, še poroča hrvaški portal.

Predsednik združenja gostincev Ante Vlašić je dejal, da je pred kratkim objavil oglas za deset delovnih mest, na katerega so se javili trije ljudje, le eden pa je prišel na razgovor. "Zaposlil sem kuharje in natakarje iz BiH-a in z njimi sem zelo zadovoljen. Nikogar ne morete prisiliti, da bi delal, če ne želi ... Na oglase za delo se ne javlja nihče, zato je edina rešitev, da pripeljemo ljudi iz tujine. Prednost tega je tudi v tem, da pripeljete osebo, ki vam odgovarja," je dejal Vlašić.

Po drugi strani pa zaradi pospešene, pogosto stihijske gradnje zasebnih prenočitvenih zmogljivosti v zadnjih letih številni poročajo o velikih težavah pri polnjenju apartmajev.

Hrvaška ima najvišji DDV med mediteranskimi državami

Kot poroča Index, so cene v visoki sezoni v drugih mediteranskih destinacijah nižje kot na Hrvaškem. "Če dodamo, da bo ena naših največjih konkurentk Grčija, ki bo leta 2020 znižala DDV za gostinske storitve s 24 odstotkov na 13 odstotkov, hotelske namestitve pa s 13 odstotki na 11 odstotkov, z namenom, da bi pritegnili vlagatelje, olajšala poslovanje podjetnikom in zvišala konkurenčnost turizma, potem je jasno, da nas čaka težek boj za vsakega gosta," je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Veljko Ostojić.

Poleg Grčije DDV na gostinske in nastavitvene storitve znižujeta tudi Avstrija in Madžarska. Hrvaška ima trenutno 25-odstotni davek na omenjene storitve, Grčija 24-odstotne, Španija 10-odstotne. Slovenija 9,5-odstotne, Črna gora pa sedemodstotne. Ostojić je dodal, da se je po znižanju davka na Madžarskem turistično povpraševanje zvišalo za od 40 do 60 odstotkov glede na enako obdobje lani.