Letos se bo na dopust odpravilo le okoli 20 odstotkov Italijanov. Pa še ti bodo počitnice večinoma preživljali v domačih obmorskih krajih. Foto: Reuters
Letos se bo na dopust odpravilo le okoli 20 odstotkov Italijanov. Pa še ti bodo počitnice večinoma preživljali v domačih obmorskih krajih. Foto: Reuters

Povprečen dopust naših zahodnih sosedov bo poleg tega še krajši - več kot 60 odstotkov se jih bo namreč odločilo le za teden dni dopusta, približno tolikšen odstotek pa jih bo tudi dopustovalo v domačih obalnih mestih.

Polovica bo za dopust odštela 700 evrov
Večina, 56 odstotkov vseh anketirancev, bo za počitnice v povprečju zapravila okoli 700 evrov. Tisti, ki bodo odpotovali v tujino, bodo največkrat izbrali kulturno zanimiva evropska mesta, slaba četrtina pa jih bo dopustovala na drugih celinah, ugotavlja italijansko združenje za varstvo potrošnikov Adoc.

V anketi so pri Adocu še ugotovili, da ljudi, ki se bodo kljub vsemu odločili za dopust, vedno bolj mikajo t. i. all inclusive (vse vključeno) paketi (za takšno ponudbo se je odločilo 1,6 odstotka več ljudi kot lani) in tedenski aranžmaji v hotelih s polpenzionom (prodaja takšnih paketov se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 0,8 odstotka).

V združenju ob tem potrošnike opozarjajo na številne občutne podražitve - kot ugotavljajo, so se vožnje s trajekti podražile kar za 70 odstotkov, povratne letalske karte za četrtino, vozovnice za vlake pa za sedem odstotkov.

Vse več se jih za dopust zadolži
Opažajo tudi, da se Italijani tudi vse pogosteje zadolžujejo za dopust. Tisti, ki za financiranje poletnega dopusta najamejo posojilo ali kakšno drugo podobno obliko financiranja pri ponudnikih počitnic, se v povprečju zadolžijo za od 1.500 do 2.000 evrov. Pri tem v združenju opozarjajo, da pri nekaterih ponudnikih obresti za poplačilo takšnega dolga dosegajo tudi do 24-odstotne obresti, zaradi česar bi se lahko počitnikarji po koncu sezone znašli v finančnih težavah.