... 10 dag pancete, 0,1 l kisle smetane, sol, poper, majaron, drobnjak.

Aleluja ima več pokrajinskih različic. Foto: Dobro jutro

Korenček, zeleno in kolerabo narežemo na kratke tanke rezance in jih damo kuhati v suho juho. Malo pozneje dodamo na drobno nariban krompir in vse skupaj kuhamo 15 minut. Nato dodamo ajdove polovičke, ki smo jih predtem namakali v vodi. Proti koncu dodamo še na rezance narezane in v suhi juhi kuhane repne olupke, ki smo jih tri dni namakali v vodi, s tem, da smo vodo večkrat zamenjali. Začinimo in kuhamo še pet minut. Alelujo serviramo v ogretih keramičnih skodelicah ali v lepih ogretih globokih krožnikih.

Okrasimo s popečeno slanino in drobnjakom.

Aleluja ima več pokrajinskih različic. Na Gorenjskem ji dodajo kašo, v Prlekiji jo zabelijo z ocvirki, spet drugje jo zgostijo z ajdovo moko, nekateri jo raje pustijo redko, Primorci pa namesto olupkov uporabijo svežo repo. Ker danes težko dobimo posušene repne olupke, lahko dodamo svežo repo, kolerabo, krompir ...