Klopotec, eden od simbolov Slovenije in zaščitni znak štajerskega vinogradništva, je po navedbah Zavoda za turizem Maribor - Pohorje darilo malečniških bračev najstarejši trti na svetu, njenemu gospodarju in vsem Mariborčanom. Foto: BoBo
Klopotec, eden od simbolov Slovenije in zaščitni znak štajerskega vinogradništva, je po navedbah Zavoda za turizem Maribor - Pohorje darilo malečniških bračev najstarejši trti na svetu, njenemu gospodarju in vsem Mariborčanom. Foto: BoBo
Na Ptuju že potekajo Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji. Častna gosta 21. izdaje festivala sta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Foto: Matej Pušnik
Bogračfest je tradicionalna kulinarična prireditev v Lendavi, na kateri bodo tokrat že trinajsto leto zapored ekipe iz različnih držav tekmovale v kuhanju bograča. Foto: Sandi Horvat
Oglarski praznik, ki bo letos potekal že 22. leto zapored, so začeli pripravljati zaradi ohranjanja tradicije oglarjenja v Idrijskih Krnicah. Foto: BoBo
Jan Plestenjak
Sobotni večer si lahko popestrite z obiskom Zbiljske noči ob Zbiljskem jezeru v Medvodah, na kateri bodo za glasbeni program poskrbeli Jelena Rozga, Jan Plestenjak in Mambo Kings. Foto: Borut Živulović/BoBo
Letošnja popestritev praznika žlikrofov bo praznovanje 20. obletnice društva Alpsko mesto leta, ki bo idrijskim žlikrofom dodalo prav poseben kulinarični lesk, obljubljajo prireditelji. Foto: Turizem Idrija

Vsakoletna prireditev simbolizira pozdrav jeseni in je uvod v jesenske vinsko obarvane dogodke v Mariboru in okolici z vrhuncem v Festivalu Stare trte in velikem martinovanju. Prireditev organizira Zavod za turizem Maribor - Pohorje v sodelovanju z malečniškimi brači.

V Novi Gorici bo petkov večer zaznamoval tradicionalni vinski dogodek Park and Wine, v okviru katerega se bodo na prostem sredi bujnega zelenja predstavili priznani vinarji iz Vipavske doline, Goriških brd, Krasa in Slovenske Istre ter mojstri kulinarike iz Parka, Perle in Lipe. Za dobro glasbeno vzdušje bodo poskrbeli Big band Nova, Tinkara Kovač, Paola Rosato in DJ Martin Bonè.

S prižigom kope se nocoj začenja tridnevni oglarski praznik v Idrijskih Krnicah. Na Oglarskem prazniku prikažejo kuhanje oglja v oglarski kopi in pripravljajo tekmovanje okoliških društev v postavljanju miniaturnih oglarskih kop. Ob prižigu kope bo zbranim zapel kantavtor Adi Smolar. V soboto pripravljajo druženje ob oglarski kopi in ples. Nedeljsko dogajanje, ki je tudi najbolj obiskano, pa prinaša osrednji del praznika s tekmovanjem v postavljanju oglarskih kop, ponudbo izdelkov na kmečki tržnici, prikazom kovaške dejavnosti, kulturnim programom, otroškimi delavnicami in s plesom ob zvokih priznanega ansambla.

V Moravški dolini se odvija vikend odprtih vrat pri tamkajšnjih turističnih ponudnikih: od petka do nedelje bodo Moravče v znamenju pristnih kulinaričnih, rekreativnih, sprostitvenih in ustvarjalnih doživetij. Obiskovalcem bodo ponudili pokušnjo domačih dobrot in spoznavanje tradicionalnih mojstrstev, isti vikend pa bo potekal tudi festival kulinarike, glasbe in iger Špas na vas s koncertom Big Foot Mame, ekstremnim spustom in skakanjem v blato.

V Beli krajini, natančneje v Semiču, bodo priredili že 23. tradicionalno Semiško ohcet. Pod geslom Gremo v svate organizatorji obljubljajo doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. "Spremljajoči festival ŠtrudFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da nas obiščete," so dodali.

Bled bo ta konec tedna postal prizorišče kolesarskega festivala z najtežjo gorsko kolesarsko dirko v Sloveniji. Blejski kolesarski festival, ki ga bo zaznamoval tudi mednarodni kolesarski sejem, postavlja Bled na zemljevid rastočega segmenta kolesarskega turizma. Festival se bo začel danes in sklenil z nedeljsko dirko.

Begunje na Gorenjskem bodo kot rojstni kraj Slavka in Vilka Avsenika ta konec tedna gostile že tradicionalni, 4. festival Avsenik. Na festivalu, ki je pomemben tudi za radovljiški turizem, bo nastopilo več kot 20 glasbenih skupin. Največja narodno-zabavna prireditev v Sloveniji bo tokrat posvečena nedavno preminulemu Vilku Ovseniku.

V Kranjski Gori je spet čas za Aljaževe dneve, tokrat so jih priredili že 25.: tridnevni kulturni program se zavrti v počastitev na župnika Jakoba Aljaža, ki je s postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava opozoril na slovenski prostor. V soboto dopoldne se lahko udeležite tradicionalnega Gustlnovega pohoda na Dovško Babo, v nedeljo pa spremljate zaključek v Vratih, kjer poleg pestrega programa poteka tudi slavnostna maša v spominski kapelci.

Lendava, svetovna prestolnica bograča, bo tudi letos tradicionalno gostila največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, Bogračfest. Na kulinarični prireditvi se že več kot desetletje zbira na tisoče ljubiteljev priljubljene jedi na žlico. Bogračfest 2017, ki bo v slikovitem starem mestnem jedru Lendave potekal potekal v soboto, prirejajo v okviru Festivala Vinarium: ta bo še do 2. septembra postregel z bogatim kulturno turističnim dogajanjem in se sklenil s trgatvijo. Za vse, ki si bodo v času Bogračfesta želeli ogledati razgled s priljubljenega lendavskega stolpa Vinarium, bo tja organiziran brezplačen prevoz.

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi v Ljubljani bo v soboto potekal dan borilnih veščin v okviru razstave Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, v Dragi pri Igu pa koliščarski dan, ki ga prireja društvo Fran Govekar Ig v sodelovanju z Inštitutom za arheologijo ZRC-ja SAZU-ja. V ljubljanskem živalskem vrtu bo prav tako v soboto potekal družinski dogodek, na katerem bodo med drugim praznovali prvi rojstni dan zebre Črtice.

Idrija bo v soboto gostila tradicionalni praznik idrijskih žlikrofov. Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja. Na prazniku, ki bo potekal na osrednjem Trgu sv. Ahacija, bo ta tradicionalna rudarska jed znova stopila v svet sodobnih okusov in tam dobila zanimiv nov obraz.

Krajevna skupnost Staro Velenje bo v okviru praznovanja krajevnega praznika v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline v nedeljo pred Vilo Bianco pripravila Rokodelsko tržnico s spremljevalnim programom. Rokodelci in domači obrtniki iz vse Slovenije bodo predstavili svoje izdelke in prikazali njihovo izdelavo, prav tako bo njihove izdelke mogoče tudi kupiti. Na Velenjskem gradu pa bo potekal Srednjeveški dan, ki ga organizirata Turistično društvo Velenje in Muzej Velenje.

Izola bo v nedeljo gostila festival piva Beer Fest. Letos se bodo predstavili mikropivovarji Beerkinka, Revolt, Birolog, Laško, Mali Grad, Varrish, Tektonik, San Nicolo, Pivarna (Hopsbrew, Human Fish, Zmajska), San Servolo (San Servolo, Bura, Majmun). Festival bo potekal tako kot prejšnja leta na parkirišču hotela Delfin, pred vstopom v Hangar bar.