Na Vrhniki bo dišalo po kavi. Foto: Reuters
Na Vrhniki bo dišalo po kavi. Foto: Reuters
Salon Sauvignon na Ptuju
Salon Sauvignon vabi na Ptuj. Foto: MMC RTV SLO
Kotel
Ste že kdaj kuhali v kotlu? Foto: BoBo

Začnimo s festivalom vina, kulinarike in lepih umetnosti Salon Sauvignon, ki bo potekal v soboto med 13.00 in 21.00 v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Za vstopnino bo treba odšteti 18 evrov, za ta denar pa bodo obiskovalci lahko poskusili najboljše sauvignone iz Slovenije in sveta in se udeležili več predavanj.

Festival za kavoljubce na Vrhniki
Na Vrhniki bo v soboto dišalo po kavi in kavnih dobrotah vseh vrst, saj bo med 9.00 in 17.00 potekal 2. Festival kave. Kavoljubci bodo okušali sveže kave različnih slovenskih ponudnikov,
ne bodo pa manjkali niti kavni koktajli in likerji, kavne sladice in minjoni, kavno pivo ter druga presenečenja. Celodnevno dogajanje bo potekalo v parku pred Cankarjevim domom Vrhnika, v primeru slabega vremena pa bodo obiskovalci lahko v kavi uživali pod velikim šotorom. Vstop na festival je prost.

Pokušnja refoška v Marezigah
Marezige bodo od petka do nedelje v znamenju refoška, saj bo ta konec tedna potekal tradicionalni Praznik refoška, ki obiskovalce vabi ne le z bogato vinsko in gastronomsko ponudbo, ampak tudi z vrsto zabavnih, kulturnih in športnih prireditev. Odprtje praznika s kulturnim programom bo danes ob 18.30, sledila bo pokušnja nagrajenih vin in druženje vinogradnikov slovenske Istre. V soboto in nedeljo bodo skozi večino dneva obiskovalcem na voljo "odprte kantine" domačih pridelovalcev vina, poleg nagrajenih vin pa se obeta tudi bogata ponudba domačih kulinaričnih dobrot. Prav tako bodo na vrsti različne kulinarične predstavitve in delavnice priprave istrskih jedi. Nedelja bo v znamenju razglasitve Šampiona refoška in kronanja Kralja refoška.

Vrhunec dogajanja v Beli krajini - Vinska vigred
V Metliki je ta konec tedna rezerviran za že 35. Vinsko vigred, ki je največja tradicionalna turistično-vinarska in kulturno-etnološka prireditev v Beli krajini. Prireditelji pričakujejo, da bo od petka do nedelje metliško mestno jedro in prireditve obiskalo do 20.000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in iz Hrvaške. Letošnji dogodek bo ob 20.30 uradno odprl prokonzul slovenskega združenja evropskih vitezov vina Tomislav Kovačič, obiskovalci pa si bodo ob pokušnji najboljšega in nagrajenega belokranjskega vina ter tamkajšnjih kulinaričnih posebnosti lahko ogledali kulturni in zabavni spored ter se udeležili različnih srečanj.

Dve rdeči niti Vinske vigredi sta vino in izročilna kulinarika. Prireditelji posebej vabijo na odprtje in obisk degustacijske kleti v metliškem gradu, razstave domače obrti ter kulinarike, delavnico peke belokranjske pogače, podelitev nagrad najboljšim vinarjem in kronanje nove kraljice metliške črnine. Glavnina dogodkov bo potekala na glavnem odru na Trgu svobode, dodatni zabavni spored pa pripravljajo še na dveh manjših metliških odrih.

Kuhanje enolončnice v kotlu na Ravnah
V občini Ravne na Koroškem bo med 19. in 21. majem potekal 4. Festival solzic, ki postavlja v ospredje solzice; Prežihove in tiste, ki simbolizirajo pestrost narave. Festival solzic je svojstveno praznovanje in praznik Koroške. V okviru festivala bo v soboto, 20. maja, potekala tudi prireditev z imenom Kotl'jada, ki je namenjena vsem, ki se želijo predstaviti s svojo kuharsko ustvarjalnostjo. Pravila in pogoji sodelovanja so enostavni. Ustvariti je treba izvirno enolončnico, ki jo kuharji kuhajo in pripravljajo na samem prireditvenem prostoru – v kotlu (ali loncu), na odprtem ognju ali plinskem gorilniku. Enolončnica mora vsebovati najmanj tri živila, ki so zrasla, bila vzrejena ali pa pridelana na Koroškem. Živila oziroma sestavine s Koroške morajo biti jasno navedena na recepturi.

Pod Veliko planino vabijo ljubitelje starodobnikov
Pod Veliko planino se bo popoldne začelo evropsko srečanje starodobnikov, na katerem prireditelji pričakujejo okoli sto vozil iz desetih držav. Na srečanju, ki bo potekalo tudi v Volčjem Potoku, pričakujejo okoli 10.000 obiskovalcev. Okoli sto starodobnikov, med katerimi so tudi vozila iz leta 1940, si bodo lahko obiskovalci ogledali še v soboto od 17.00 naprej. V sodelovanju z izobraževalnim centrom Erudio pa bo v okviru programa za trajnostni turizem potekala tudi strokovna predstavitev vozil. V soboto popoldne bosta tudi modna revija starodobnih oblačil in sanjska poroka, večer pa se bo zaključil z glasbo in plesom. V nedeljo bodo srečanje sklenili s podelitvijo nagrad za različne kategorije starodobnih vozil.

Ovčarski dan na Pivškem
Ob evropskem dnevu parkov in slovenskem tednu parkov pa v nedeljo v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera pripravili zanimivo prireditev - Ovčarski dan na Pivškem. Organizirali so srečanje kraških ovčarjev Slovenije, predstavili bodo blagovno znamko "Medvedu prijazno" iz projekta Life Dinalp Bear, na otroški delavnici bodo delali odtise medvedjih in volčjih šap, obiskovalci bodo lahko igrali pastirske igre in filcali. Ta dan bo tudi dan odprtih vrat v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, ogled bo tako brezplačen, prav tako tudi voden sprehod do Petelinjskega jezera. Predstavili se bodo tudi domači ustvarjalci in pridelovalci s svojimi izdelki. Moč bo kupiti domači ovčji sir, med in medene izdelke, domači kis, ročno izdelana mila, nakit in še kaj. Vse aktivnosti bodo brezplačne.

Zaradi napovedanega dežja pa so prireditelji v Ljubljani odpovedali Pivo & Burger Fest. Prestavljen je na 17. in 18. junij.