Gorske verige v Tibetu in okolici so vedno bolj priljubljene tudi med tujimi turisti. Foto: Reuters
Gorske verige v Tibetu in okolici so vedno bolj priljubljene tudi med tujimi turisti. Foto: Reuters

To prizadevanje je rezultat močnega pritiska Združenih držav Amerike, ki hočejo, da bi Kitajska ameriškim državnikom in novinarjem omogočila povečan in lažji dostop do tega dela sveta.

Ameriški predsednik Donald Trump je že decembra podpisal zakon, s katerim je močno pritisnil na Kitajsko, saj je tistim, ki Američanom otežujejo dostop, prepovedal vstop v ZDA. V Pekingu so takrat zakon kritizirali in ga označili za vpletanje v njihove notranje zadeve.

Zdaj si prizadevajo za uradni dogovor, sicer pa bo tibetanska vlada kot odgovor na ameriški pritisk skrajšala čas, ki ga tuji turisti potrebujejo za pridobitev dostopa do te odmaknjene regije – prepolovili naj bi ga in s tem turistične številke povečali za 50 odstotkov.

Dovoljenje odobreno izbranim agencijam

Obiskovalci, ki ne prihajajo iz Kitajske, morajo namreč za potovanje v odmaknjeno tibetansko gorovje pridobiti posebno dovoljenje. Dovoljenje večinoma odobrijo tistim, ki potujejo z izbranimi agencijami, zelo redko pa dovoljenje dobijo novinarji in diplomati.

Po poročanju nekaterih tujih medijev zdaj pridobitev dovoljenja traja vsaj 15 dni od tega, ko vložijo vse potrebne dokumente. Z olajšanjem dostopa bi Tibet lahko privabil tudi 40 milijonov turističnih obiskov letno – leta 2018 je denimo državo obiskalo 33,68 milijona turistov.

Opažajo predvsem močno rast tujcev. "V zadnjih letih število tujcev raste, saj je regija tudi zanje postala bolj odprta," je pojasnil predstavnik turistične pisarne Hong Wei.