Foto: AP
Foto: AP

Čeprav o načrtih, kako omejiti število obiskovalcev Komoda, lokalne oblasti razpravljajo že mesece, časnik Tempo poroča, da prihaja do zaprtja, potem ko so oblasti marca razbile tihotapsko mrežo, ki je s Komoda odpeljala 41 varanov in jih prodala v tujino za 35.000 dolarjev za žival.

Med zaprtjem bodo oblasti izpeljevale konservatorski program, uperjen v povečanje populacije komodoških varanov, hkrati pa v ohranjanje njihovega življenjskega prostora. Zaščitene živali, ki slovijo po svojih strupenih ugrizih in ogromni velikosti, lahko zrastejo do tri metre v dolžino, tehtajo pa do 70 kilogramov.

Sorodna novica Foto: Kaj storiti, da bo turistov manj, ne več?

Otok Komodo je del narodnega parka Komodo, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, v zadnjih letih pa je postal zelo priljubljen (in obljuden) zaradi novih letalskih povezav in hotelov na bližnjem otoku Flores.

Park trenutno obišče povprečno 10.000 turistov mesečno.

Zapirajo se plaže in otoki

Po Unescovih podatkih na otokih, ki sestavljajo narodni park, živi več kot 5.000 komodoških varanov, a zaprl naj bi se zgolj Komodo, preostanek parka bo še naprej odprt za turiste.

Poleg po t. i. komodoških zmajev je območje znano še kot izjemna potapljaška lokacija, ponaša pa se tudi s čudovito pokrajino.

Zaprtje Komoda je še zadnje v seriji odmevnih zaprtij priljubljenih turističnih krajev na jugovzhodu Azije, kjer jim je množični turizem v zadnjih letih začel povsem uhajati iz rok.

Tako je slikovita tajska plaža Maya, ki je zaslovela kot kulisa filma Plaža iz leta 2000, zaprta že od junija lani, saj je bil tamkajšnji koralni greben že močno načet. Datuma ponovnega odprtja zaliva in plaže še niso sporočili.

Se pa je oktobra lani po pol leta ponovno odprl filipinski žurerski otok Boracay, ki so ga v tem času temeljito očistili, porušili črne gradnje in uvedli stroga pravila ‒ med drugim so prepovedali alkohol in cigarete na plažah.