Koronavirus je zasenčil vse pozitivne napovedi. Foto: Reuters
Koronavirus je zasenčil vse pozitivne napovedi. Foto: Reuters

Francosko-nizozemski Air France-KLM je po navedbah AFP-ja prvi prevoznik, ki je po izbruhu koronavirusa objavil poslovne rezultate.

Lani so ustvarili 290 milijonov evrov čistega dobička, kar je 31 odstotkov manj kot predlani. Prihodki so se lani okrepili za 3,7 odstotka, na 27,189 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa se je skrčil za 19 odstotkov, na 1,14 milijarde evrov. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v družbi, so poslovanje med drugim otežili višji izdatki za gorivo.

Slabše je družba poslovala tudi v segmentu tovornega prometa, kar gre po besedah analitikov pripisati rahlemu upadu mednarodne trgovine zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Koronavirus zasenčil pozitivne obete

Izdatki za gorivo naj bi se po navedbah družbe letos sicer skrčili za 300 milijonov evrov, na 5,2 milijarde evrov, a je v zadnjih tednih vse pozitivne obete zasenčil koronavirus, ki je pritisnil tudi na gospodarstvo in številne letalske prevoznike prisilil v odpovedi ali omejitve poletov v Azijo.

Air France-KLM pri tem ni izjema. Kot so ocenili v družbi, bo koronavirus med februarjem in aprilom dobiček iz poslovanja – ob predpostavki, da bodo poleti odpovedani ali omejeni do takrat – oklestil za od 150 do 200 milijonov evrov.

Če se bodo težave zaradi koronavirusa nadaljevale do konca aprila ali dlje, bodo stroški še višji, so opozorili v družbi.

Odpovedujejo in izgubljajo tudi drugi prevozniki

Koronavirus tako še naprej otežuje letalski promet. Tudi avstralski letalski prevoznik Qantas je danes sporočil, da bo pogostost poletov v Azijo za najmanj tri mesece zmanjšal za 16 odstotkov, polete v Šanghaj pa bo v celoti odpovedal. Koronavirus jih bo letos predvidoma stal do 100 milijonov dolarjev (92,6 milijona evrov).

Med poleti, ki jih bodo deloma odpovedali, so tudi tisti v Hongkong in Singapur, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je poudaril generalni direktor Alan Joyce, je glavni razlog za odpovedi zmanjšano povpraševanje.

"Omejitev na linijah v Azijo lahko podaljšamo, povečamo ali predčasno odpravimo, a trenutno ne moremo napovedati ničesar konkretnega," je dejal. Dodal je, da se zavedajo, da manjše povpraševanje ne bo trajalo večno, zato so pripravljeni, da se na njegovo povečanje hitro odzovejo.

Manjše povpraševanje in posledično nižji prihodki bodo Qantas po ocenah družbe letos stali do 100 milijonov dolarjev.

Odpovedi in omejitve poletov na Kitajsko in v nekatere druge azijske države so pred tem uvedli številni drugi letalski prevozniki, med njimi Lufthansa. Nekateri so jih tudi že podaljšali.

Kitajska je sicer danes sporočila, da so zaznali upad števila novih okužb s koronavirusom, ki je do zdaj po zadnjih podatkih zahteval 2118 smrtnih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih.