Mariborsko dogajanje je v času božično-novoletnih praznikov zadnja leta vse zanimivejše tudi za italijanske goste, ki v mesto prihajajo z avtodomi. Foto: BoBo
Mariborsko dogajanje je v času božično-novoletnih praznikov zadnja leta vse zanimivejše tudi za italijanske goste, ki v mesto prihajajo z avtodomi. Foto: BoBo
Leto 2011 naj bi v celoti popravilo sliko iz leta 2009, ko je glede na gospodarske razmere za turizem nasploh nastopilo krizno obdobje. Foto: BoBo

Ob tem upa, da bodo vremenske razmere ugodne ter da bo Pohorje pobelil sneg, saj bi to pomenilo zagotovljen obisk tudi v hotelih in drugih nočitvenih zmogljivosti na vrhu Pohorja.

Italijanski gosti prihajajo silvestrovat z avtodomi
Kot eno izmed zanimivih ugotovitev je Razdevšek navedel, da je mariborsko dogajanje v času božično-novoletnih praznikov zadnja leta vse zanimivejše tudi za italijanske goste, ki v mesto prihajajo z avtodomi. Največ jih je po njegovih podatkih prav za silvestrski večer, kar po njegovem mnenju kaže na to, da se v štajerski prestolnici očitno počutijo dobro.

Maribor je tudi letos dosegal pozitivne številke po številu obiska in prenočitev. "Kot kaže po prvih desetih mesecih, bomo verjetno znova med najboljšimi v državi. V tem obdobju smo beležili več kot osemodstotno rast števila prenočitev glede na enako obdobje lani, kar je za tiste, ki vedo, kako težko je pridobiti goste, zelo razveseljiv podatek," je dejal prvi mož mariborskega turizma.

EPK 2012 velika priložnost
Leto 2011 bo tako v celoti popravilo sliko iz leta 2009, ko je glede na gospodarske razmere za turizem na splošno nastopilo krizno obdobje. Po Razdevškovih besedah jo je Maribor takrat odnesel še razmeroma dobro, saj se je izognil vsaj padanju obiska, če že rasti števila obiskovalcev niso zaznali. Že lani so izkupiček dobro popravili, letošnja rast pa je še višja.

Ob tem je dodal, da si zelo intenzivno prizadevajo za promocijo mesta, zlasti na tujih trgih, saj že danes v Mariboru skoraj 80 odstotkov prenočitev ustvarijo tujci. Veliko priložnost vidijo tudi v prihodnjem letu, ko bo mesto gostilo Evropsko prestolnico kulture (EPK). Prav na račun tega dogodka, pa tudi tega, da jih je ena izmed angleških spletnih agencij uvrstila med deset najzanimivejših destinacij v letu 2012, namreč načrtujejo kar 30-odstotno rast obiska.