Obiskovalci Metropolitanskega muzeja, ki niso prebivalci ameriške zvezne države New York, bodo morali od 1. marca plačati 25 dolarjev vstopnine. Foto: Wikipedia Commons
Obiskovalci Metropolitanskega muzeja, ki niso prebivalci ameriške zvezne države New York, bodo morali od 1. marca plačati 25 dolarjev vstopnine. Foto: Wikipedia Commons
Pablo Picasso: Ženska v naslanjaču
V zavetju Metropolitanskega muzeja v New Yorku biva tudi Picassova Ženska v naslanjaču, ki jo je slikar naslikal leta 1913, v muzej pa je prišla leta 2013, saj jo je muzeju po smrti zapustil mogotec kozmetične industrije Leonard Lauder. Foto: AP

Vstopnino v višini 25 dolarjev bodo uvedli 1. marca letos, plačati pa jo bodo morali obiskovalci, ki niso prebivalci ameriške zvezne države New York.

Politika prostovoljnih prispevkov se ni obnesla
Od leta 1970 so v muzeju pobirali le prostovoljne prispevke v višini 25 dolarjev po odraslem, ki pa so bili dokaj redki, kot so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz muzeja.

Vstopnina, ki jo bodo torej plačevali predvsem turisti, pa bo obiskovalcem prinesla vstopnico, ki bo veljala tri dni in bo vključevala tudi vstop v izpostavi muzeja Met Breuer, kjer je na ogled moderna in sodobna umetnost, ter The Cloisters, kjer sta predstavljeni srednjeveška in dekorativna umetnost, še poroča AFP.

305 milijonov dolarjev letnega proračuna
Po pisanju AFP-ja znesek od vstopnin sicer predstavlja le majhen delček v 305 milijonov dolarjev vrednem letnem proračunu muzeja. Ta v primerjavi z muzeji, kot je denimo pariški Louvre, pridobi tudi dokaj malo javnih subvencij, večino sredstev pa pride z donacijami.

V muzeju navajajo, da je leta 2004 kar 63 odstotkov obiskovalcev muzeju namenilo prostovoljni prispevek v višini 25 dolarjev, medtem ko je lani to storilo le še 17 odstotkov obiskovalcev. Ob tem poudarjajo, da bo vstopnina v Metropolitanski muzej v primerjavi z drugimi umetnostnimi institucijami še vedno ena najnižjih v zadnjih 12 letih.

Različne kategorije obiskovalcev
Prostovoljni prispevki bodo še zmeraj veljali za študente, ki se izobražujejo v New Yorku, saj bodo ti lahko plačali, kolikor bodo zmogli. Študenti in upokojenci od drugod pa bodo za obisk muzeja morali plačati 12 oziroma 17 dolarjev. Otroci do 12. leta starosti bodo imeli v muzej še vedno prost vstop.