Zadar je med prejemniki evropskih nagrad. Foto: MMC RTV SLO
Zadar je med prejemniki evropskih nagrad. Foto: MMC RTV SLO

Svet Evrope je na začetku leta razpisal natečaj za evropsko nagrado za najboljše prakse v obalnih mestih, da bi našli najboljše projekte, ki na izviren način prispevajo k razvoju mest ob evropskih obalah.

V Zadru smo se odločili prijaviti projekt izboljšanja turistične ponudbe in proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, je za STA povedala voditeljica oddelka za varstvo okolja in energetsko učinkovitost v mestni upravi Zadar Žana Klarić. Dodala je, da je bilo pomembno, da gre za naložbo, ki prinaša čim več koristi prebivalcem.

Kot je pojasnila, gre za njihovi znani arhitektonski instalaciji - Morske orgle in Pozdrav Soncu, ki v zadrskem pristanišču obstajata od leta 2006. Na Morske orgle "igrajo" valovi, ki udarjajo v obalo in vdirajo v cevi orgel, medtem ko Pozdrav Soncu s čudovito arhitektonsko rešitvijo predstavlja sončev sistem.

Poleg umetniške vrednosti projektov, ki sta obenem turistični atrakciji, ima Pozdrav Soncu tudi energetsko vrednost, ker ima tudi panele, ki čez dan akumulirajo toploto sonca, jo pretvarjajo v električno energijo in pošiljajo neposredno v električno omrežje.

"Na ta način smo znižali stroške mestne uprave za porabo električne energije," je še dejala Klarićeva, ki je poudarila, da ima Zadar sicer največ koristi od turističnega interesa za omenjeni projekt. Kot je napovedala, bo projekt predstavila 9. maja v Blackpoolu v Angliji, kjer bodo predstavniki Sveta Evrope prestižne nagrade tudi podelili.