Cookovi otoki veljajo za ene tistih rajskih destinacij. Foto: Uradna stran
Cookovi otoki veljajo za ene tistih rajskih destinacij. Foto: Uradna stran

Premier Cookovih otokov Henry Puna je dejal, da bo rezervat s površino 1,065 milijona kvadratnih kilometrov največje območje integriranega oceanskega upravljanja in ohranjanja naravnega okolja na svetu.
Puna je povedal, da je zaščita Tihega oceana, enega zadnjih neokrnjenih morskih ekosistemov, "velik prispevek Cookovih otokov k blagostanju ne samo prebivalcev otočja, temveč tudi celotnega človeštva".

Promocija trajnostnega razvoja
"Morski naravni park bo ponujal potreben okvir za promocijo trajnostnega razvoja z uravnoteženjem gospodarskih interesov, kot so turizem, ribolov in globokomorsko rudarstvo, z ohranitvijo biotske raznovrstnosti," je dodal Puna.

Avstralija je junija oznanila, da bo uredila mrežo morskih naravnih parkov, ki bodo zajemali območje 3,1 milijona kvadratnih kilometrov, več kot tretjino avstralskih teritorialnih voda. Vendar so ti morski parki raztreseni okrog avstralske obale.

Novo zaščiteno območje Cookovih otokov pa bo največji posamezni morski naravni park na svetu in bo zajemal južno polovico teritorialnih voda te otoške države.