Slovenski in hrvaški turizem bi morala na drugih celinah hoditi z roko v roki. Foto: BoBo
Slovenski in hrvaški turizem bi morala na drugih celinah hoditi z roko v roki. Foto: BoBo

To sta po srečanju v Portorožu, kjer sta sodelovala na okrogli mizi Destinacija Jadran - destinacija odličnosti, dejala hrvaški minister za turizem Damir Bajs in slovenska ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Kot je dejal Bajs, mora biti državama cilj, da se v nekaterih oddaljenih državah predstavljata skupaj. S tem bi racionalizirali stroške, obenem pa na daljnih tržiščih druga drugi nista konkurenca.

"Živimo v časih, ko prihod turistov v hrvaški in slovenski Jadran ogrožajo cenejše destinacije na vzhodu, zato moramo za dobro obiskanost naših letovišč vsi skupaj narediti več. Moramo razviti turizem kot 'lifestyle' destinacijo, skupni nastop v nekaterih državah pa bi ponudil neko posebno kakovost, ki jo z veliko uspeha že predstavljata na primer Italija in Francija. Slovensko-hrvaški turizem pa bi lahko imel tudi ekološki predznak," je dejal Bajs.

Ni najceneje, je pa najbližje
Radićeva pa je dejala, da Hrvaška v primerjavi z Marokom ali s Tunizijo ni poceni počitniška destinacija, je pa njihova obala blizu, zanemarljiva pa ni niti tradicionalna navezanost Slovencev na dopust na hrvaški obali.

Potrdila je, da bo letos na Hrvaškem letovalo več kot milijon Slovencev, hrvaškim novinarjem pa tudi zagotovila, da bo v prihodnjih tednih sodržavljane pozvala, naj letujejo na Jadranu.