S pomožnim napajanjem so potnike na sedežnicah takoj spravili z žičnic, na gondoli pa je trajalo dlje časa, da so lahko izvedli ustrezen preklop. Foto: BoBo
S pomožnim napajanjem so potnike na sedežnicah takoj spravili z žičnic, na gondoli pa je trajalo dlje časa, da so lahko izvedli ustrezen preklop. Foto: BoBo

Kot je za STA pojasnila vodja marketinga Rekreacijsko-turističnega centra (RTC) Krvavec Špela Janša, so se gondola in druge žičniške naprave ustavile zaradi preboja električne napeljave v dolini, zato ni bilo elektrike na celotnem območju Krvavca.

Na Krvavcu zaradi napake obstale žičnice

Opravljen je bil preklop na zasilni pogon Krvavca, saj Elektro Gorenjska ni zagotovil drugega vira energije. Krvavec se lahko napaja tako iz Ambroža kot tudi Davovca. Delavci Elektra Gorenjska so se lotili sanacije napake.

Z rezervnim napajanjem so lahko zagnali sedežnice, tako da smučarjem na njih ni bilo treba čakati. Nekoliko se je zapletlo pri krožni kabinski žičnici, pri kateri so za zagon potrebovali več časa, saj so morali narediti preklop na zasilni pogon, so naknadno pojasnili v RTC-ju Krvavec. Tako so prepeljali kabine v garažo z njihovim zasilnim pogonom. V eni uri so vse kabine in vse potnike spravili na spodnjo oziroma zgornjo postajo žičnice.

Kot je povedala Špela Janša, so imeli srečo v nesreči, da je bilo na krožni kabinski žičnici zaradi ure dogodka malo ljudi, saj so se smučarji z dopoldanske smuke večinoma že prej odpravili v dolino, popoldanski smučarji pa so bili že na smučišču.

Prav tako velja, da potniki v krožni kabinski žičnici niso bili v nevarnosti, saj veter ni pihal, tudi drugih težav ni bilo. So pa morali približno eno uro počakati na žičnici v kabinah.