London je postal mesto z najdražjimi restavracijami. Foto: RTV SLO
London je postal mesto z najdražjimi restavracijami. Foto: RTV SLO
Londonski kuharji za svoje delo računajo največ na svetu. Foto: EPA

Ni presenetljivo, da so v mestu, kjer že vožnja s podzemno železnico stane štiri funte in se najmanjše hiše prodajajo za veliko več, kot je povprečna letna plača Britancev, v višave poletele tudi cene obedov. Najnovejši vodnik Zagat je zapisal, da povprečno kosilo s tremi jedmi in kozarcem vina v tej metropoli stane kar 39 funtov, kar je skoraj tri odstotke več kot lani.

Za primerjavo, za enako kosilo bi v Parizu odšteli 35 funtov, prav toliko tudi v Tokiu, v New Yorku bi vas gurmanski užitki stali nekaj več kot 19 funtov, v Los Angelesu pa skoraj 16 funtov.

Londončani večkrat jedo doma
Zaradi visokih cen tudi ni presenetljiv podatek, da si povprečni Londončani obedovanje zunaj privoščijo veliko manjkrat kot prebivalci drugih svetovnih metropol. Londončani se v restavracije odpravijo povprečno 2,5-krat na teden, medtem ko se Parižani kuhanju odpovejo 2,9-krat na teden, Newyorčani 3,6-krat na teden, povprečni prebivalec Tokia pa zunaj je kar vsak drugi dan.

V eni izmed 20 najdražjih restavracij v Londonu stane povprečno kosilo 88 funtov, kar je kar šest odstotkov več kot lani, v najdražji restavraciji Gordon Ramsay, ki si je prislužila tudi tri Michelinove zvezdice, pa je za večerjo treba odšteti kar 107 funtov.

Dobra ponudba še vedno privablja množice
Kljub visokim cenam pa London zaradi številnih gurmanskih užitkov še vedno privablja množice Londončanov, preostalih Britancev in tudi veliko tujcev. "Osupljivo je videti, kako se je podražila ponudba hrane v Londonu, toda v mestu je še mogoče najti veliko dobrih ponudb - tako glede cen kot tudi kakovosti," je povedal Tim Zagat, pobudnik in idejni vodja zadnje raziskave.