Senzacionalna obala Severne Irske. Foto: flickr.com
Senzacionalna obala Severne Irske. Foto: flickr.com
Bali slovi tudi po svojem celomesečnem Art Festivalu, ki je potekal prav te dni. Foto: EPA
Peru, južnoameriška država, ki se strmo vzpenja na lestvici priljubljenih turističnih destinacij. Foto: k53.pbase.com

Konflikti, predvsem tisti vojaške narave, so vlade zahodnega sveta prisilili, da so svojim državljanom odsvetovali potovanje v določene destinacije.

Spletna stran ProTraveller, je objavila izbor turističnih destinacij, ki so bile v preteklosti zaznamovane z vojnami in kamor ni bilo preveč priporočljivo potovati. A vsaka vojna, tudi stoletna, se enkrat konča. Potem pa je potrebno nekaj časa in ekonomskih vlaganj, da se vzpostavi infrastruktura, potrebna za (masovni) turizem.

Prvoomenjena država je Indonezija, ki jo sestavlja kar 17.000 otokov, poseljenih z ljudmi različnih ver in nacionalnosti. Prav ta raznolikost je bila velik problem v drugi polovici 20. stoletja, a se je v zadnjih petih letih situacija začela umirjati. Nekaj prahu je sicer dvignil bombni napad na otoku Bali, a vendar Indonezijska popularnost strmo narašča, predvsem zaradi številnih možnosti vodnih športov ter nizkih cen.

V Kambodžo čedalje več Slovencev
Kambodža postaja čedalje bolj priljubljena tudi pri Slovencih. To azijsko državo je zaznamovala Vietnamska vojna, a se je Kambodža do konca 80-ih vendarle stabilizirala. S pomočjo razvitih držav je Kambodža postala država, v kateri je prijetno bivati, njene znamenitosti, vključno z mestom Phnom Penh, številnimi templji in plažami, pa so dih jemajoče.

Angola je nekdanja portugalska kolonija v Afriki, ki so jo pestile številne državljanske vojne, ki so trajale vse do leta 2002. V zadnjih letih je država dosegla (politično) stabilnost, ki je omogočila tudi razcvet turizma.

Peru je latinsko-ameriška država, ki je bila predvsem v drugi polovici 20. stoletja priča vojaškim prevzemom oblasti, od leta 1990 naprej pa se je borila proti korupciji, kršenju človekovih pravic in trgovini z mamili. Po letu 2000 se je situacija izboljšala, zato Peru zadnja leta privablja številne turiste, katerih končna destinacija je večinoma Maču Piču oziroma starodavno mesto Ink. Leta 2003 je po nekaterih podatkih Maču Piču obiskalo že 400.000 turistov.

Severnoirski konflikt vplival na turizem
Severna Irska je slovela predvsem po verskih nesoglasjih in spopadih med katoličani (nacionalisti) in protestanti (unionisti), ki so terjali številne žrtve na obeh straneh in onemogočali politično stabilnost te države. Nesoglasja so se dokončno zaključila z razorožitvijo IRE (irske republikanske armade), od takrat naprej pa se ta država neustavljivo razvija. S. Irska slovi po spektakularnih obalnih razgledih, klifih in pečinah, ki jih najdete redko kje na svetu.

Hrvaško, našo južno sosedo ni treba preveč predstavljati. Pri ProTravellerju so poudarili lepote krajev ob Jadranskem morju, izpostavili pa so otok Hvar, ki so ga označili za otok najboljše zabave.

J. S.