Alpake na kmetiji Novak. Foto: Kmetija Novak
Alpake na kmetiji Novak. Foto: Kmetija Novak

Ko so lani na kmetijo Novak nad Ravnami na Koroškem pripeljali te živali, niso pričakovali tako velikega odziva, so se pa prav zaradi njih začeli ukvarjati s turizmom.

Prepričani so, da je razlog za uspeh tudi v njihovem prilagajanju razmeram v turizmu.

Težko je opisati, zakaj so alpake tako priljubljene, a bodočega mladega prevzemnika kmetije Luko Krebsa so takoj navdušile, njegova mama Vesna pa pravi, da so živali kot družinski člani.

"To so Odoma, Tenerifa, Madeira, Pančo, Logi in Volke. Tu jih damo na povodec, potem jih pa peljemo po cesti okoli 15 minut do podesta nad hišo," razlaga Vesna.

"Termine imamo skoraj že vse zasedene, sploh ta mesec do konca, julija pa tudi že večinoma."

Čredo si želijo še povečati

In kakšen je njihov temperament? Luka pravi, da se zgolj malo ruvajo med seboj: "Torej ni pričakovati kakšnega pljunka v obraz, medtem ko jih vodimo do prostora za pikinik. To, da bi namenoma v človeka pljunile, ne, ne znajo dobro meriti, mogoče pa kakšen pljunek leti mimo."

A to je za obiskovalce le še zanimiveje. V prihodnje si želijo čredo šestih alpak še povečati, saj so znane po kakovostni volni in kot terapevtske živali, za zdaj pa zaradi njih pričakujejo predvsem dobro turistično sezono.