Eno najslavnejših dreves na svetu je po zaslugi (ljubiteljskih) fotografov vrba, ki že okoli 80 let raste ob oziroma v jezeru Wanaka v Roys Bayu, njene veje pa se raztezajo prek vodne gladine skoraj vodoravno.

Zdaj pa so se nad drevesom znesli neznanci – njegovo najnižjo vejo so, kot kaže, odžagali, nato pa jo je odnesla voda. Kdaj natančno so se neznanci znesli nad drevesom, ni jasno, poškodbo drevesa pa je prva opazila domačinka in fotografinja Luisa Apanui. "Ko sem prišla na obalo jezera, sem opazila, da najslavnejše veje, tiste, ki se razteza vodoravno nad gladino, ni več," je dejala za novozelandski Stuff, ki ga je pozneje povzelo več svetovnih medijev.

Skupaj z drugimi domačini so takoj začeli raziskovati, kaj se je z drevesom zgodilo, saj bi se drevesu kaj lahko veja zgolj odlomila. Vejevje so potegnili iz vode in videli, da je najdebelejši del ravno odžagan in da torej ni šlo za dejanje narave.

"Vsi smo pretreseni. Drevo je preživelo že marsikaj, tudi decembrske poplave, zato je tako žalostno videti, da nekdo kaj takšnega stori nalašč," je fotografinja še dejala za Stuff in dodala, da "nekateri drevo sovražijo, ker privlači toliko pozornosti", večina domačinov (sploh fotografov) pa ga obožuje.