V samostanu se je mogoče tudi poročiti. Foto: Olimje.net
V samostanu se je mogoče tudi poročiti. Foto: Olimje.net
Kamnik - Šutna
Ste že obiskali očarljivi Kamnik? Foto: www.kamnik-tourism.si

Razglasitev je potekala v Cardiffu v Veliki Britaniji, tekmovanje pa je organiziralo Evropsko združenje za rože in pokrajino (AEFP). To je mednarodna neprofitna organizacija, ki si prizadeva za družbeni in kulturni razvoj, prek katerega pospešuje vrtnarstvo, turizem in urejanje okolja. V ta namen vsako leto priredijo tekmovanje Entente Florale, da bi tako spodbujali bolj zeleno in prijetnejše življenjsko okolje prebivalcev Evrope. Tekmujoča mesta in vasi ocenjujejo po treh merilih - rastje in pokrajina, okolje in turizem.

Letos je sodelovalo enajst držav, Slovenijo je med mesti zastopal Kamnik, ki je prejel srebrno medaljo, Olimje pa je, kot rečeno, postalo dobitnik zlate medalje v tekmovanju za najlepšo vas. Poleg Olimja so "zlate" postale še vasi Mooskirchen v Avstriji, Clonakilty na Irskem, Pre-Saint-Didier v Italiji in Forres v Veliki Britaniji.

Olimje je postalo tako prva slovenska vas, ki je prejela najvišje priznanje za urejenost kraja. Kljub majhnosti se ponaša z veliko znamenitostmi: najstarejšo slovensko lekarno, minoritskim samostanom, čokoladnico, igriščem za golf in Jelenovim grebenom.

Predsednica ocenjevalne komisije Monike Hetsch iz Avstrije je na razglasitvi o Olimju povedala: "Olimje je majhna slovenska vasica v neposredni bližini term Olimia. Prvič je bil kraj omenjen v letu 1208. Izredno kulturno bogastvo, neokrnjena narava, raznolika turistična ponudba in prijazni ljudje vabijo številne obiskovalce. Še dandanes frančiškanski redovniki negujejo in ohranjajo skrivnosti starodavne medicine in z veseljem razkažejo radovednemu obiskovalcu obnovljene samostanske prostore. Olimje je pravi paradiž za igralce golfa. Pravijo, da je igra golfa tu posebna priložnost, saj jih obkrožajo lepote narave. Naslednja posebnost so nedvomno čokolada iz Olimja in vrhunska vina, ki jih ponujajo gostu ob številnih kulinaričnih posebnostih. Kozarec domačega piva, jelenov pozdrav z vrha hriba in skok v pravljično deželo vabijo in dodajajo iskrice k čarobni podobi Olimja – čudovitega bisera Slovenije."