Prvo letalo bo na novem zagrebškem letališču pristalo čez teden dni. Foto: BoBo
Prvo letalo bo na novem zagrebškem letališču pristalo čez teden dni. Foto: BoBo

Novi letališki terminal, ki je delo dveh hrvaških arhitektov, bo nosil ime prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Naložba, vredna kar 313 milijonov evrov, je prišla iz francoskega konzorcija ZAIC, ki je dobil 30-letno koncesijo za zagrebško letališče. Pričakujejo, da bodo z novim letališčem še povečali število potnikov.

Stavba bo imela 30 prijavnih okenc, devet prehodov za varnostni pregled in osem letaliških mostov – dva za domači in šest za mednarodni promet. Bistveno so povečali tudi sortirnico za prtljago, ki jo bodo potniki v Zagrebu odslej prevzemali s treh tekočih trakov.

"Nov sistem razporejanja je opremljen za tri milijone in pol potnikov, lahko pa ga povečamo za celo osem milijonov potnikov," je pojasnil pomočnik tehničnega direktorja letališča Frano Mikulić in še dodal, da ima novo letališče dve najmodernejši napravi za pregled vsebine prtljage, vredni dva milijona evrov.

Zagrebško letališče je lani gostilo 2,8 milijona potnikov, z novim terminalom pa jih sprva pričakujejo kar pet milijonov. Ob tem se je francoski koncesionar v pogodbi, sklenjeni leta 2012, zavezal, da bo v primeru še večjega števila potnikov dodatno nadgradil letališki terminal.

Letališče Franje Tuđmana ima 1.100 parkirnih mest, za dostop pa so zgradili novo, vzhodno obvoznico, tako da dostop ne bo več potekal prek Velike Gorice kot do zdaj. Stari terminal bodo uporabljali za nekatere domače polete in za tovorni promet.