Veliko dnevnih obiskovalcev ob lepih koncih tedna vpliva na kakovost bohinjske turistične ponudbe. Foto: BoBo
Veliko dnevnih obiskovalcev ob lepih koncih tedna vpliva na kakovost bohinjske turistične ponudbe. Foto: BoBo

Kot je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, se je po slabih prvih mesecih tega leta spomladi turistični obisk obrnil na bolje. Julija in avgusta so bohinjski turistični delavci prišli do enakega števila nočitev kot lani. "Glede na stanje, kakršno vlada v Bohinju, in glede na stanje na širšem evropskem gospodarskem trgu smo s tem izplenom lahko vsaj delno zadovoljni," je poudaril Langus.

Opozoril je, da večino nočitev v Bohinju ustvarijo v poletnih mesecih, ko pa se občasno pokaže prevelik turistični pritisk na območje Bohinjskega jezera. Veliko dnevnih obiskovalcev ob lepih koncih tedna vpliva na samo kakovost bohinjske turistične ponudbe. Nekateri gostje se pritožujejo, da Bohinja ne doživijo tako, kot se predstavlja, kot območje neokrnjene narave.

"Kot se je slikovito izrazil bohinjski župan Franc Kramar, je bil Bohinj poleti res nekajkrat kopalnica Slovenije," je dejal Langus in dodal, da od dnevnih gostov velike dodane vrednosti ni, so pa pogoste pritožbe o predragi parkirnini. "Nikakor se nočemo znebiti dnevnih obiskovalcev, ampak treba bo vzpostaviti neki prometni red," je poudaril Langus.

Meni, da je dobra osnova za to podrobna študija o umirjanju prometa na območju Bohinja, kjer je kot rešitev opredeljena tudi možnost zaprtja območja okoli jezera za motorni promet. Langus zagotavlja, da ne gre za "neki bav bav, da bi ves Bohinj res zaprli za promet, omejili pa bi dnevni pritisk prometa na jezersko skledo".

Ob tem je treba zagotoviti alternativne možnosti prevoza. Kolesarska steza je že zgrajena, avtobus pa vsako uro vozi z Bleda in Bohinjske Bistrice v Ukanc. Z zelenim vikendom v Bohinju že tri leta dokazujejo, da se je v Bohinj mogoče podati z vlakom ter navadnimi in električnimi kolesi. "Nismo le Bohinjci poklicani za to, da to okolje varujemo, ampak so nekaj za to dolžni storiti tudi gostje," je prepričan Langus.

Drugačna razbremenitev Bohinja v poletnih mesecih je podaljšanje turistične sezone. Spomladi se je tako uveljavil festival alpskega cvetja, vse več gostov pa pritegnejo tudi jesenski dnevi pohodništva in festival ribištva. "Ta čas je za tiste, ki imajo radi neokrnjeno naravo in mir, najbolj prikladen za obisk Bohinja," je še povedal Langus.