Narodne noše smo si lahko ogledali v Kamniku. Foto: Organizator
Narodne noše smo si lahko ogledali v Kamniku. Foto: Organizator
Neptun dva dni vlada mestu. Foto: Organizator
Neptun dva dni vlada mestu. Foto: Organizator

Neptunov krst

V Piranu je bil danes tradicionalni Neptunov krst prvih letnikov srednje pomorske šole. Za čas krsta piranski župan oblast nad mestom prepusti morskemu vladarju Neptunu, ki najprej v povorki obhodi mesto, nato pa na pomolu sprejme prisego novopečenih ‘polnopravnih’ članov in jih krsti. Poleg povorke in krsta v mestu je potekala tudi gusarska animacija s prikazom pomorskih veščin in predstavitev slovenske vojaške mornarice in vojaške ladje Ankaran.

Festival praženega krompirja

Za ljubitelje tradicionalne slovenske kuhinje pa so poskrbeli v Postojni, kjer je potekal že 19. svetovni festival praženega krompirja. Na festivalu, ki ga organizira Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, se je predstavilo več kot 60 ekip pražilcev krompirja iz vse Slovenije in tujine. Poleg glavnega dogodka, tekmovanja v praženju krompirja, je festival spremljal bogat kulturni in zabavni program, na voljo pa so bile tudi druge avtohtone kulinarične dobrote iz vseh slovenskih pokrajin.

Dnevi narodnih noš

Različne noše so na ogled tudi na posebni razstavi. Foto: Organizator
Različne noše so na ogled tudi na posebni razstavi. Foto: Organizator

Tisti, ki jih bolj zanimajo šege in tradicija slovenskih noš in oblačil, pa so se danes mudili v Kamniku, kjer potekajo 49. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Na tem tradicionalnem dogodku se v Kamniku zberejo ljubitelji tradicionalnih oblačil in folklorne skupine, ki obiskovalcem predstavijo svoje delovanje in tradicionalna oblačila. Poleg tega festival spremljajo delavnice plesa in izdelovanja domačih predmetov. “Oblačilna dediščina in narodne noše so pomemben del naše tradicije in zgodovine, pa vendarle oblačilna dediščina ni le stvar preteklosti, temveč sooblikuje tudi današnji čas in nas opozarja, kako pomembno je ohranjati in nadgrajevati kulturnih posebnosti,” je ob odprtju festivala povedal kamniški župan Matej Slapar. Festivalsko dogajanje, ki je bilo napovedano za jutri, je zaradi slabega vremena odpovedano.

Ovčarski bal je priložnost za predstavitev oblačilnega izročila. Foto: TV Slovenija
Ovčarski bal je priložnost za predstavitev oblačilnega izročila. Foto: TV Slovenija

Ovčarski bal

Kako pa volna postane oblačilo, ste si lahko ogledali na 61. Ovčarskem balu na Jezerskem. Na najstarejši etnografski prireditvi Jezerčani vsako leto prikažejo tradicionalne oblike življenja in dela na planini. Osrednje mesto seveda zasedejo ovce in opravila, povezana s prigonom živali v dolino in predelavo ovčje volne; od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Obiskovalci so lahko poskusili tudi tradicionalne planšarske jedi, kot so ajdovi žganci z zeljem in masunjek s kislim mlekom, ki so v preteklosti krepčale jezerske ovčarje.

Lendavska trgatev

Nastop jeseni pa so pozdravili v Prekmurju, in sicer s tradicionalno Lendavsko trgatvijo. Vsakoletna etnološko-kulinarična prireditev je predvsem praznik lendavskih vinogradnikov, na povorki skozi mesto pa se jim pridružijo tudi folklorne skupine in ljubitelji tradicionalnih ljudskih opravil in običajev. Na prireditvi so obiskovalci lahko ob bogatem spremljevalnem programu poskusili tudi avtohtono prekmursko kuhinjo in odlična lendavska vina.

Postojno zasedli ljubitelji praženega krompirja