Koprska občina v sodelovanju s turističnimi ponudniki snuje nove izlete, saj se vse več gostov odloča za izlete v istrsko zaledje. Foto: BoBo
Koprska občina v sodelovanju s turističnimi ponudniki snuje nove izlete, saj se vse več gostov odloča za izlete v istrsko zaledje. Foto: BoBo

Letošnja sezona bo po številu potnikov med uspešnejšimi. Prihodov ladij bo sicer nekaj manj kot lani, skupaj 69, vrstili pa se bodo vse do začetka decembra. S križarkami bo v mesto prispelo več kot 100.000 potnikov, kar je primerljivo z lanskim letom.

Delež gostov, ki se ob prihodu v Koper odločijo za avtentične lokalne produkte in doživetja, se povečuje, pojasni svetovalka župana Jana Tolja: "Letos se bomo še posebej potrudili, da bodo obiskali Marezige in vinsko fontano, ki bo, tako kot fontana s pivom, verjetno postala hit. Druga zadeve, ki je zelo pomembna, je, da se gre na kmetije. Tako gremo v Socerb h gospodu, ki proizvaja sir, veliko povpraševanje je tudi po zeliščnih vrtovih. Trudimo se, da se zaledje vedno bolj odpira tovrstnim obiskovalcem."

Potnik porabi okoli 70 evrov, član posadke 25

Ekonomske učinke prihodov potniških ladij so nazadnje merili leta 2014, še pravi Tolja: "Takrat se je izkazalo, da je poraba na potnika okoli 70 evrov in 25 na člana posadke, ker tudi na te ne smemo pozabiti. Mi govorimo o prihodu potnikov, ampak približno tretjino imamo še članov posadke, tako da so te številke bistveno večje."

Dogovarjajo se, da bi letos prek evropskih projektov opravili nove analize, saj nekateri podatki kažejo, da se je poraba na potnika povečala.

Koper medtem čaka še izgradnja potniškega terminala, ki je sicer v domeni Luke Koper. Ta bo izboljšal razmere za delo in sprejem enodnevnih gostov. Kot dodaja Tolja, pa bo treba pred uresničitvijo načrtov, da Koper postane tudi izhodiščna luka za križarjenja, dobro premisliti vse logistične zahteve.