Prvi obiskovalci so se na stolp povzpeli v četrtek ob 10. uri zjutraj. Foto: EPA
Prvi obiskovalci so se na stolp povzpeli v četrtek ob 10. uri zjutraj. Foto: EPA

Po več kot trimesečnem zaprtju so se okoli stolpa zbrali novinarji z vsega sveta, ki so spremljali, kako se je prva skupina turistov in Parižanov povzpela po stopnicah železnega stolpa na drugo ploščad. Dvigala in zgornja ploščad za zdaj ostajajo zaprti, saj obstaja nevarnost kršenja varnostne razdalje. "Da bi zagotovili, da se vzpenjajoči in spuščajoči se obiskovalci ne bi srečevali po stopnicah, bo vzpon potekal z vzhodnega stebra in spust po zahodnem stebru," je povedal vodja podjetja Sete, ki upravlja stolp, Patrick Branco Ruivo.

Dnevno število obiskovalcev bo zaradi potreb razkuževanja omejeno, enako velja za število ljudi, ki se bo naenkrat nahajalo na stolpu. Za vse obiskovalce starejše od 11 let je obvezna uporaba zaščitne maske, piše na spletni strani Eifflovega stolpa. V neposredni okolici znamenitosti bodo postavljene tudi posebne oznake, s katerimi želijo upravljavci zagotoviti vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje.

To je bilo najdaljše zaprtje ikonične francoske znamenitosti od druge svetovne vojne, zaradi česar je odprtje tudi simbolno dejanje turističnega prebujanja Francije po koronavirusni krizi. Ruivo je napovedal, da bodo vrh stolpa za javnost odprli 15. julija. Bo pa lahko hkrati v dvigalo šlo le osem ljudi, medtem ko je bila do zdaj omejitev 45 oseb.

Eifflov stolp običajno na leto obišče okoli sedem milijonov obiskovalcev, od tega jih je tri četrtine tujcev.