Monitoring vode kaže, da je voda primerna za kopanje. Foto: Mestna občina Velenje
Monitoring vode kaže, da je voda primerna za kopanje. Foto: Mestna občina Velenje
Območje, namenjeno psom. Foto: Mestna občina Velenje

Mestna občina Velenje, ki je lani začela obnavljati čolnarno in urejati plažo ob Velenjskem jezeru, je namreč letos še dodatno uredila območje, namenjeno kopalcem. V čolnarni so uredili sanitarije, na plaži so postavili prhe, obalo uredili s prodom, dodali pa so tudi nove lesene tribune za sončenje.

Med drugim je plaža pod Kampom Jezero podaljšana za 30 metrov, na plaži sta postavljeni dve slačilnici, 40 metrov od obale pa dva lesena splava in gol za igranje vaterpola. Načrtujejo tudi postavitev manjše skakalnice. S pomočjo Kluba vodnih športov Velenje so pod kampom postavili ponton za vstop v vodo za vse ljubitelje vodnih športov.

Za večjo varnost kopalcev, ki se v Velenjskem jezeru kopajo na lastno odgovornost, so kopalni del s trakovi ločili od območja, namenjenega jadralcem. V kopalni sezoni je vsak konec tedna na plaži tudi reševalec iz vode, namestili so tudi defibrilator.

Občina je tudi letos naročila monitoring Velenjskega jezera, s pomočjo katerega občanke in občane ter druge obiskovalce seznanjajo s kakovostjo jezerske vode. Rezultati tedenskih meritev, ki so izobešeni pri čolnarni in na recepciji Kampa Jezero, kažejo, da je voda ob velenjski plaži primerna za kopanje, navajajo na občini.

Na podlagi rezultatov monitoringa bodo lahko pripravili strokovno utemeljitev za uvrstitev Velenjskega jezera na seznam kopalnih voda, kar bi pomenilo redno spremljanje kakovosti vode s strani Agencije za okolje.

Pasja plaža ob jezeru
Kopanje v Velenjskem jezeru omogočajo tudi psom. Prostor, ki je primerno označen in je namenjen za kopanje psov, je pod Kinološkim društvom Velenje (Rudniška cesta 17). Površina se razteza v dolžini okoli 100 metrov. Lastniki psov morajo poskrbeti za odstranitev pasjih iztrebkov z javnih površin, prav tako morajo na Velenjski plaži imeti pse na povodcu.

Pletna pluje po jezeru
Prejšnji mesec je po Velenjskem jezeru začela pluti pletna – lesena ladjica na električni pogon, ki sprejme 18 potnikov.

Vožnja traja približno 30 minut z mogočim postankom na plavajočem Vodnem mestu. Vožnje s pletno so vsak petek od 16. do 21. ure ter ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ter od 16. do 21. ure. Organizirane skupine si lahko po prejšnjem dogovoru izberejo želen termin tudi zunaj obratovalnega časa. Pomol s privezom pletne je na kopališču Velenjskega jezera pod čolnarno, dovoz z avtomobilom pa je mogoč iz smeri Kampa Jezero.