Mikavna ali neprimerna ideja? Foto: EPA
Mikavna ali neprimerna ideja? Foto: EPA
Stranišče
Pred leti so na enem izmed berlinskih trgov postavili tole skulpturo, ki je bila del razstave 'Stranišče pomeni dostojanstvo' in s katero so želeli opozoriti na pomanjkanje stanišč po svetu. Foto: EPA

Vodička Anna Haase, ki se je domislila ideje, je dejala, da je želela obiskovalcem nemške prestolnice ponuditi nekaj nenavadnega, še nikoli videnega, nekaj, kar si bodo zapomnili za vedno.

Tura po najzanimivejših javnih straniščih bo vsebovala predavanje o zgodovini stanišča od starodavnih časov do danes, udeleženci pa bodo izvedeli tudi veliko o razvoju straniščnih školjk od najpreprostejših do takih, ki so že pravi tehnološki izumi.

"Pomislila sem, da se bodo vsi moji kolegi zagotovo 'zapodili' v parke in cerkve, sama pa sem želela narediti korak v drugo smer in se lotiti tabuteme. Razlaga o zgodovini higiene in kulture stranišč v Berlinu to vsekakor je," je dejala Haasejeva. Iznajdljiva vodička pa želi z novostjo opozoriti tudi na resen problem pomanjkanja javnih stranišč za obiskovalce mesta.

Začetek in konec pri - stranišču
In kaj bo med ogledom mogoče videti? Najbolj privlačni točki ture naj bi bili stranišče s konca 19. stoletja in ogled popolnoma obnovljene cesarske kopalnice v hiši na znamenitem trgu Potsdamer Platz.

"Običajno je tako, da ljudje nad mojo ponudbo najprej zavihajo nos in odidejo stran. Tisti, ki pa se odločijo za ogled, pa so presenečeni, koliko zanimivih stvari so izvedeli," si je polaskala Haasejeva.

Da bi bila tema res zaokrožena, se skupina zbere ob stanišču na trgu Gendarmenmarkt, ki tam stoji že od 19. stoletja, ogled pa se konča ob restavraciji The Loo, v katerem je na ogled moderno japonsko stranišče, ki menda stane toliko kot manjši avtomobil.