"Ptuj je vinorodno mesto, kot najstarejše slovensko mesto pa imamo skozi vse leto tudi kopico raznolikih festivalov in možnosti za kakovostno preživetje prostega časa. Prav gotovo lahko vsakdo najde kaj zase tudi v teh pomladnih dneh. Smo ravno na stičišču med Halozami in Slovenskimi goricami, ki ponujajo izvrstne možnosti za odlične sauvignone in festival, ki je pred vrati, je vsekakor velika priložnost, da Ptuj obiščejo tudi tisti, ki ga sicer še niso oziroma v njem preživijo zanimiv in pester vinsko-kulinaričen in glasbeni konec tedna," je mnenja županja Ptuja, Nuška Gajšek.

Županja Ptuja, Nuška Gajšek, Slavko P. Dobnik, idejni vodja in organizator festivala ter Sabina Tavčar (Dnevi poezije in vina) so mnenja, da bo Ptuj skozi vse poletje ponujal veliko dogajanja, prvi v tem nizu dogodkov pa je že Salon Sauvignon. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

"Nekateri festivali so se na Ptuju že dodobra prijeli, nekateri še čakajo na svoj razcvet, vsekakor pa je Salon Sauvignon prvi, ki odpira pestro festivalsko poletje na Ptuju, in to v umetniškem in vinskem slogu. Mi ga s festivalom Dnevi poezije in vina v zadnjem tednu avgusta, zapremo, tako da vsekakor lahko rečemo, da je Ptuj mesto umetnosti, zgodovine in vina," je pojasnila Sabina Tavčar,vodja organizacije festivala Dnevi poezije in vina Ptuj, ki bodo letos potekali že 23. leto.

Osrednji dogodek Salona Sauvignon bo v soboto, 13. aprila, od 13. ure naprej, vinarji pa bodo po celotnem Dominikanskem samostanu ponujali svoje sauvignone. Zunanjo ploščad bodo zavzele kulinarične dobrote, letos bodo za jedačo poskrbeli Gostilna Amadeus, Gostilna Grabar, Ribič Ptuj, Grand Hotel Primus in Biotehnična šola Ptuj. Ta bo pripravila krožnika, nastala kot plod izobraževanja v restavraciji JB v Ljubljani pod mentorstvom našega izjemnega kuharskega mojstra Janeza Bratovža. Vsak kulinaričen ponudnik bo pripravil tako mesni kot veganski meni. Cena ostaja ista kot pretekla leta, in sicer 3,6 evra za krožnik . Vstopnica na pokušino sauvignonov pa je 16 evrov v predprodaji in 18 evrov na dan prireditve. "Želimo si, da Ptuj v času festivala obiščejo tudi tisti, ki prihajajo iz drugih koncev Slovenije in seveda tudi tujine, tako da smo letos vstopnici dodali še prenočišče ‒ skupno za 50 evrov si lahko torej pričarate zanimiv konec tedna v najstarejšem slovenskem mestu," je kot novost predlagal idejni vodja in organizator Slavko P. Dobnik.
Seveda ne bo šlo niti brez glasbe ‒ letos bosta južno dvorišče samostana dodobra uigrala Ana Delin in Marko Korošec.

Dijaki Biotehnične šole Ptuj so se za popolni mesni in veganski meni na Salonu Sauvignon izobraževali v kuhinji Janeza Bratovža. Foto: Salon Sauvignon

Več spremljevalnih vsebin ‒ ene že za nami, ene še pred nami

Sobotni dogodek v Dominikanskem samostanu je sicer le češnja na tortici celotnega vsestransko umetniškega menija Salon sauvignon. Že 2. aprila je namreč potekalo strokovno ocenjevanje sauvignonov, kjer so ocenjevali tudi nekatere festivalske sauvignone. Najboljših osem bo predstavljenih na Master Classu, ki ga bo v soboto, 13. aprila, ob 14. in 16. uri vodil dr. Paul J. White z univerze v Oxfordu. Gre za vinskega pisca svetovnega slovesa in člana upravnega odbora Concours Mondial Sauvignon, najbolj prestižnega svetovnega ocenjevanja sauvignonov na svetu.

Za nami je tudi že uradno odprtje razstave v Salonu umetnosti na Ptuju. Gre za fotografije iz preteklih let Salona Sauvignona avtorjev Maje Žerak, Borisa V. Voglarja in Stanislava Zebca - Stanča. V istih prostorih je potekala tudi pregledna razstava opisanih zanimivosti iz dveh tisočletij dolge zgodovine vinogradništva na Ptuju, za katere je besedila napisal kustos Andrej Brence iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Obe razstavi bosta v soboto, 13. aprila, na ogled med pokušanjem sauvignonov. Hkrati pa se vsem tem razstavam pridružuje še ena, avtorice Tanje Verlak.