V tržaškem potniškem terminalu so sprejeli ladje petih velikih družb. Foto: BoBo
V tržaškem potniškem terminalu so sprejeli ladje petih velikih družb. Foto: BoBo
Prihodnje leto Tržačani pričakujejo 55 potniških ladij 12 ladijskih družb. Foto: BoBo

K pomolu pred glavnim trgom se je privezalo 45 ladij velikank, na njihovih krovih pa je bilo kar 135 tisoč potnikov - največ doslej.

Obračun opravljenega potniškega prometa v pretekli sezoni je občutno večji od lanskega. "Število ladij, ki so priplule k nam, je podvojeno. Potnikov pa je bilo za rekordnih 90 tisoč več kot sezono prej," je za Radio Slovenija izjavil direktor terminala Francesco Napp.

V tržaškem potniškem terminalu so sprejeli ladje petih velikih družb. Morska lepotica Costa Mediteranea se je vrnila kar 34-krat. V krajevnem gospodarstvu so s takim prometom bogatejši za 20 milijonov evrov. Napp je ob tem povedal, da so devet milijonov pustili potniki na kopnem. Pet milijonov evrov so porabili člani vseh posadk skupaj, prihodek šestih milijonov pa so navrgli stroški ladjarjev za pristaniške in druge usluge.

Prihodnje leto Tržačani pričakujejo 55 potniških ladij 12 ladijskih družb. Ponujajo jim sodobno urejen terminal z vsem, kar potniki potrebujejo ob vstopu na ladjo in ob koncu križarjenja. Zanimivo je, da svojega terminala ne ponujajo kot nadomestnega koprskemu ali beneškemu. Letos so v Trst preusmerili le eno velikanko, ki se v beneški laguni zaradi megle ni mogla privezati.