Hotel z najboljšim razgledom na svet(u)? Foto:
Hotel z najboljšim razgledom na svet(u)? Foto:
Ena izmed skic, kako bi bil hotel lahko videti v notranjosti.

Moskovski Orbital Technologies po poročanju AP-ja namreč goji visoke upe, da lahko njihova načrtovana Komercialna vesoljska postaja služi kot turistična destinacija za premožne popotnike, obenem pa kot dodatna namestitvena možnost za Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) in znanstvene projekte.
A vse to bo moralo še nekaj časa počakati - družba namerava lansirati sedemsobno postajo do leta 2016, kapaciteto pa bo povečala ali zmanjšala glede na povpraševanje. Poleg tega še vedno ni jasno, ali bo državno podjetje RKK Energia, glavni projektni dobavitelj, imelo dovolj sredstev in zmožnosti za izvedbo načrta.
Energia gradi kapsule za posadke Soyuza in tovorne vesoljske ladje Progress, ki na MVP vozijo oskrbo in bi bili edina povezava do vesolja, potem ko se bo ameriška flota prihodnje leto upokojila.

Sergey Kostenko, direktor podjetja Orbital Tehcnologies, je dejal, da bi bila načrtovana postaja "udobni hotel v orbiti, zasnovan posebej za turiste". "A bo udobnejši kot MVP, ker v njem ne bo nobene nepotrebne znanstvene opreme," je dodal.
Do zdaj so vesoljski turisti - peščica ultrabogatih poslovnežev in filantropov - morali "trpeti ponižanje" vožnje z astronavti in kozmonavti do MVP-ja, nato pa lebdeti po vesoljskem laboratoriju in se izogibati temu, da bi kaj polomili. Zdaj (no, ali pa vsaj kmalu) bodo imeli prostor, kjer bodo lahko občudovali razgled v miru in samoti.
Slavni kuharji in 'ubijalski' razgled
O dizajnu se še vedno dogovarjajo, a nekatere skice, ki so jih objavili pri podjetju Orbital Technologies, spominjajo na MVP. Cene projekta niso razkrili.
Vsi vesoljski turisti, ki potujejo na MVP, so bili trenirani v Rusiji in poslani v orbito na ruskih kapsulah Soyuz, čeprav je njihove poti organizirala družba s sedežem v ameriški zvezni državi Virginiji.
Kanadski ustanovitelj Cirque du Soleila Guy Laliberte, ki je septembra 2009 preživel 12 dni v vesolju, je bil zadnji vesoljski turist, ki je odpotoval na postajo. Rusija je letos zaustavila vesoljski turizem, potem ko so na Soyuzu povečali posadko in zapolnili sedeže, ki bi jih sicer turisti.

Hrana bo na novi postaji prilagojena individualnim preferencam, organizatorji pa razmišljajo o tem, da bi zaposlili slavne kuharske velemojstre, ki bi skuhali hrano, preden bi jo zapakirali in poslali v vesolje.