Severna Koreja med drugim vabi tudi z zgodovinskimi spomeniki in naravnimi znamenitostmi, a turiste naj bi bolj zanimal vpogled v sistem in vsakdan te izolirane države. Foto: Reuters
Severna Koreja med drugim vabi tudi z zgodovinskimi spomeniki in naravnimi znamenitostmi, a turiste naj bi bolj zanimal vpogled v sistem in vsakdan te izolirane države. Foto: Reuters
Stojnica Severne Koreje na turističnem sejmu v Bernu. Foto: EPA
Prva severnokorejska turistična spletna stran - turiste vabi v korejščini. Foto: Severnokorejska turistična spletna stran

Severnokorejski turistični predstavnik Ri Jong Bom na stojnici med čari svoje države izpostavlja pohodništvo, zgodovinske spomenike in plaže, a priznava, da je za zahodnjake daleč največji draž priložnost pokukati za še zadnjo železno zaveso. "Večinoma jih zanima videti v živo naš sistem, kako deluje, kako živijo ljudje in kakšna je trenutna situacija," je povedal Ri.

Država ne objavlja turističnih statistik, a potovalne agencije ocenjujejo, da vsako leto Severno Korejo obišče od 4.000 do 6.000 zahodnjakov, precej več pa je obiskovalcev iz sosednje Kitajske, glavne severnokorejske zaveznice.

Severna Koreja se sicer že vrsto let udeležuje ITB-ja, vodilne svetovne turistične borze, ki poteka v Berlinu, a to je prvič, da so navzoči tudi na dogodku, ki neposredno nagovarja morebitne obiskovalce. Če bodo uspešni, Ri upa, da bodo predstavitve nadaljevali še po drugih švicarskih mestih.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un ima s Švico in Bernom posebno navezo, saj je tam (pod psevdonimom sicer) študiral in smučal.

Vsem sicer ni všeč severnokorejska udeležba na sejmu, švicarska podružnica organizacije Amnesty International pa je pred razstavno halo organizirala manjši protestni shod, s katerim je želela opozoriti potencialne turiste na kritike, ki letijo na Severno Korejo.

Vse večje zanimanje turistov
Turizem za to revno azijsko državo, ohromljeno z zahodnimi sankcijami, počasi postaja vse večji vir dohodkov, a zainteresirani obiskovalci bodo morali z obiskom še malo počakati, saj je Severna Koreja zaradi izbruha ebole popolnoma zaprla svoje meje. Predstavniki turistične industrije pričakujejo, da jih bodo že čez nekaj mesecev ponovno odprli.

Vseeno pa kar nekaj zahodnih držav, med njimi ZDA in Kanada, svojim državljanom obisk Severne Koreje "močno" odsvetuje. ZDA so svoje sankcije proti državi na začetku januarja še razširile zaradi domnevnega hekerskega vdora Severne Koreje v računalniški sistem filmske družbe Sony. Ri priznava, da je prah, ki ga je dvignil incident, kar nekaj turistov odvrnil od obiska države.

Prvi turistični portal Severne Koreje
Ne odvrača pa Kima, da se ne bi intenzivno lotil turistične promocije - pred tedni so tako kljub zaprtju mej postavili svoj prvi uradni turistični spletni portal, s katerim želijo "zadovoljiti vse večje zanimanje in pričakovanja Zahoda", pri čemer pa očitno niso pomislili, da potencialni turisti ne govorijo korejsko - stran je namreč v celoti v korejščini in v korejskih pismenkah. Drobci angleščine se pojavijo le v pozdravnem videoposnetku, v katerem se zvrstijo posnetki severnokorejskih naravnih lepot, športnih dosežkov in nasmejanih otroških obrazov.

Kim je tudi osebno nadziral gradnjo elitnega smučarskega letovišča na prelazu Masik, ki leži na odročnem, a nesporno čudovitem goratem in pogozdenem vzhodnem koncu države. Gradnja se je prav zaradi zahodnih sankcij precej zavlekla, saj je morala Švica zaradi embarga ustaviti dobavo 7,7 milijona dolarjev vrednih sedežnic in gondol.

Turisti lahko Severno Korejo obiščejo le prek odobrenih turističnih operaterjev, ki jih popeljejo po začrtanih turah, medtem ko je raziskovanje države na lastno pest tako rekoč nemogoče.