Slovenci jo radi popihamo predvsem na Hrvaško. Foto: EPA
Slovenci jo radi popihamo predvsem na Hrvaško. Foto: EPA
Večina se še vedno odpravi na pot z avtomobilom, se to res še vedno splača? Foto: European Community

V letu 2004 je 57 odstotkov državljanov EU-ja za štiri ali več dni potovalo znotraj domače države, medtem ko je kar 73 odstotkov Slovencev odpotovalo v tujino, največ na Hrvaško. Na pot se Evropejci v večini odpravijo z avtomobilom (58 odstotkov), na tej lestvici pa so
na vrhu prav Slovenci, ki se jih za prevoz z jeklenim konjičkom odloči kar 82 odstotkov.

Doma najraje počitnikujejo Grki (90 odstotkov), kar je seveda pričakovati, največ pa se v tujino odpravi Luksemburžanov, in sicer kar 99 odstotkov. Tudi to je glede na velikost države skorajda povsem logično.

Več ali manj gremo v tretje države
Na pot v tujino se poleg Slovencev in Luksemburžanov radi odpravijo še Belgijci in Irci. Med temi štirimi pa razen Slovencev večina potuje po državah EU-ja. Kar 63 odstotkov Slovencev pa se odpravi v tretje države, verjetno spet zaradi množičnih preseljevanj na Hrvaško, sledijo Litovci s 35 in Latvijci s 30 odstotki.

Vse več nočitev
Očitno Evropejci vse raje potujejo, saj se veča tudi število nočitev v državah EU-ja, v povprečju za odstotek. Izjema je le sicer zelo turistična Malta, kjer se je število nočitev zmanjšalo. Največ nočitev so lani imeli v Italiji, skupaj kar 126 milijonov. V Sloveniji smo imeli dobra dva milijona nočitev.