Slovenija želi z golfom do večje prepoznavnosti in obiska. Foto: Reuters
Slovenija želi z golfom do večje prepoznavnosti in obiska. Foto: Reuters
Golfist
Slovenski turizem še posebej izpostavlja športne aktivnosti na prostem, povezane z naravo. Foto: Reuters

To bo tako odlična priložnost, da se Slovenija predstavi organizatorjem potovanj z vsega sveta, morda pa prepriča tudi britanski Reed Exhibition, da k nam v prihodnje pripelje še kak odmeven dogodek.

Slovenija bo 21. mednarodno borzo International Golf Travel Market (IGTM) gostila med ponedeljkom in četrtkom. Dogajanje se bo odvilo v Ljubljani, osrednje prizorišče bo Gospodarsko razstavišče, del prireditve pa bo gostil tudi Cankarjev dom. Dogodek je sicer namenjen sestankom med podjetji in torej ne bo odprt za javnost. Organizatorji pričakujejo okoli 1.100 udeležencev iz več kot 60 držav, ki bodo zastopali več kot 740 ponudnikov golfišč, golfskih resortov in hotelov ter 360 organizatorjev potovanj. Prisotnih bo tudi več kot 40 specializiranih medijev s področja golfa, je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Ob tem se kakih 120 udeležencev že udeležuje petih študijskih tur po Sloveniji in sodelujočih sosednjih državah – Avstriji, Italiji in Hrvaški. Pri nas bodo med drugim spoznavali golfišča v Moravskih Toplicah, na Otočcu, Bledu, Lipici, Bovcu in Ljubljani, ob večerih pa bo na vrsti tudi razvajanje z gastronomsko ponudbo.

"Udeleženci borze niso le organizatorji golfističnih potovanj. Veliko je tudi velikih organizatorjev, ki pokrivajo ves svet, prihaja pa le njihov golfistični oddelek. Mi sicer na sejmu izpostavljamo segment golfa, pomembno pa nam je, da udeleženci vidijo destinacijo tudi z vidika drugih segmentov turizma," je dejal predsednik Združenja za golf turizem Slovenije (GIZ Golf) Žiga Osterc.

Golfišča v vseh štirih makroregijah
Slovenski turizem še posebej izpostavlja športne aktivnosti na prostem, povezane z naravo, je spomnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Z golfišči imamo pokrite vse osrednje štiri turistične makroregije. "Mislim, da ni drugih držav, kjer bi lahko uro ali uro in pol vožnje iz prestolnice igrali, od Alp, v osrčju pod Triglavom, do igrišč okoli prestolnice, do panonskih nižin, med vinskimi goricami in v družbi prelepih lipicancev," je dejala.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je pojasnila, da bo po konservativni oceni borza IGTM v prestolnici ustvarila najmanj 1.500 prenočitev, obenem pa so ljubitelji golfa gosti, ki nadpovprečno sežejo v žep – dnevno potrošijo okoli 200 evrov.

Izpostavila pa je še, da je borza IGTM prvi dogodek v organizaciji Reed Exhibitions, enega od vodilnih globalnih organizatorjev mednarodnih strokovnih sejmov in poslovnih borz, pri nas. "To nas postavlja na zemljevid organizatorja kot več kot primerno destinacijo za organizacijo poslovnih srečanj," je menila.

Golfišče tudi na Obali?
Država je zainteresirana za nadaljnji razvoj golfskega turizma, je zagotovila Štravs Podlogarjeva. Finančno bodo tako lahko lastniki iz 160 milijonov evrov sredstev, ki so pri SID banki na voljo za izredno ugodna posojila za turistično infrastrukturo, črpali denar tudi za gradnjo ali izboljšave golf igrišč.

Glede prostorskih zapletov pa je izpostavila vlogo občin in medresorsko sodelovanje z okoljskim in kmetijskim resorjem, po njenih besedah pa se pri konkretnih primerih zadeve počasi premikajo v pravo smer.

"Izredno bomo veseli, če bo Lipica dodala devet lukenj in če na področju Obale res zraste golfišče z 18 luknjami. To bo definitivno dopolnilo tudi manko Slovenije v zimski sezoni, ko potuje večina golfistov," pa je glede tega dodal Osterc.

V GIZ-u Golf sicer stroške celotne organizacije ocenjujejo na okoli 600.000 evrov.