V piranski občini bodo mnogi hoteli julija in avgusta polno zasedeni. Foto: BoBo
V piranski občini bodo mnogi hoteli julija in avgusta polno zasedeni. Foto: BoBo
turizem, Turčija
Letošnji hit med slovenskimi turisti je znova Turčija. Foto: Reuters

V piranski občini bodo mnogi hoteli julija in avgusta polno zasedeni. Letošnja sezona bo po trenutnih podatkih o zasedenosti primerljiva z lansko, ki je bila rekordna, so povedali v Turističnem združenju Portorož. Največ gostov prihaja iz Avstrije, Italije in Nemčije. Veliko je tudi domačih gostov, precej je tudi tistih iz višegrajskih držav.

Nekateri hoteli so si zaradi polne zasedenosti lahko privoščili dvig cen, v povprečju so te za pet odstotkov nad lanskimi, so še dodali.

Med gosti prevladujejo tujci
V Kopru poudarjajo, da vse več gostov rezervira svoje počitnice ali oddih v zadnjem trenutku, zato težko sklepajo, kakšna bo letošnja turistična sezona. V prvem četrtletju letošnjega leta je bila zasedenost podobna kot v enakem lanskem obdobju. Med gosti je bilo okoli 70 odstotkov tujcev, med njimi pa največ Italijanov in Hrvatov, Nemcev, Avstrijcev, Srbov in Madžarov.

V Turističnoinformacijskem centru Bovec so pojasnili, da v juliju in avgustu pričakujejo od 85- do 90-odstotno zasedenost, odvisno od vrste nastanitve. Šlo bo za ponovitev ali izboljšanje dosežka iz lanskega leta, vsekakor pa pričakujejo občutno boljše rezultate kot v letih pred tem. Med gosti v dolini reke Soče sicer prevladujejo tujci, ki jih je okoli 80 odstotkov, okoli 33 odstotkov vseh gostov prihaja iz germanskih držav.

Še vedno je največ povpraševanje po aktivnostih v naravi, predvsem na vodi. Iz leta v leto se ob tem povečuje zanimanje za pohodništvo (dva zelo uspešna produkta sta Alpe Adria Trail in Soška pot), raziskovanje ostalin soške fronte, gorsko kolesarjenje, planinarjenje, poletni obisk smučišča Kanin z žičnico, obiske festivalskega in kulturnega dogajanja v dolini, jadralno padalstvo (paragliding) in v zadnjih dveh letih skoke z letala (skydiving) ter druge zračne športe na letališču Bovec, so povedali.

Večina gostov v Mariboru je prehodnih
V Mariboru pa bodo v poletni sezoni zmogljivosti zapolnjene od 70- do 75-odstotno. "Glede na cilje, ki si jih je zastavil Zavod za turizem Maribor - Pohorje v planu za leto 2018, pričakujemo 10-odstotno rast prihodov gostov in prenočitev v destinaciji," so dodali v omenjenem zavodu.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so imeli na letni ravni 22-odstotno rast pri prenočitvah ter 14-odstotno rast pri prihodih v Maribor ter 25-odstotno rast pri prenočitvah ter 19-odstotno krepitev pri prihodih na širše območje Maribor - Pohorje.

Največ gostov, ki v poletnih mesecih prenočijo v Mariboru, sicer prihaja iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Italije, Poljske, Češke, Nizozemske in Skandinavije. "Večinoma so to tranzitni gostje, športniki (kolesarji, pohodniki) in prav tako azijske skupine," so dodali. Pri tem opažajo, da gostje pogosto rezervirajo sobe en dan pred prihodom, na dan prihoda ali pa pridejo celo brez rezervacije.

Hrvaška med Slovenci še vedno najbolj priljubljena
Medtem bo največ Slovencev letos počitnikovalo ob hrvaški obali. V Relaxu so povedali, da so cene na Jadranu v primerjavi z lansko sezono v povprečju višje za 2,3 odstotka. Poleg Hrvaške je sicer na Jadranu pri njih hit letošnjega poletja tudi Črna gora, letalsko povezavo s to državo imajo vzpostavljeno trikrat tedensko.

Po letih padcev so znova v porastu tudi počitnice na Mediteranu. "Hit letošnje sezone je Turčija," poudarjajo v Relaxu. Več je tudi rezervacij in povpraševanja za grške otoke, Španijo, Egipt in Tunizijo.

Tudi v agenciji Palma pravijo, da so najbolj priljubljene destinacije Slovencev to poletje Grčija, Egipt in Turčija, stalnica ostaja Sredozemlje. Letos so prodali za okoli 30 odstotkov več paketov. Za vse cilje letos vlada večje zanimanje kot lani, veliko gostov si je prostor zagotovilo že z zgodnjimi prijavami.

"Absolutno so še pridobile destinacije, kot so Turčija, Egipt, Grčija, Ciper in Španija," so sporočili iz Palme.