Obred vsako leto spremlja več kot milijarda vernikov. Foto: EPA
Obred vsako leto spremlja več kot milijarda vernikov. Foto: EPA

Strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič bosta baziliko okrasila z orhidejami v vrednosti sedem tisoč evrov. Velikonočna okrasitev bo združevala 160 kaskadnih in 140 dvostebelnih orhidej v beli, rumeni in rdeči barvi.

Poleg Nizozemcev sta slovenska cvetličarja iz Biotehniškega centra Naklo edina tujca, ki sodelujeta pri okraševanju pred velikonočnim obredom, ki ga vsako leto spremlja milijarda in pol vernikov.

Letos si bo papež lahko oči pasel tudi na slovenskih orhidejah. Foto: Reuters
Letos si bo papež lahko oči pasel tudi na slovenskih orhidejah. Foto: Reuters

Krasitve v Vatikanu so sicer delo tamkajšnjih vrtnarjev, Slovenca sta začela z njimi sodelovati popolnoma naključno. "V teh letih smo stkali prijateljske vezi s temi vrtnarji in so naju res vzeli za svoja, tako da sva del ekipe, vse pa poteka na prijateljski osnovi," sodelovanje opisuje Ribič.

Ob orhidejah bo baziliko sicer krasilo tudi drugo cvetje, a bo orhidej daleč največ. Za nameček bodo letos ob drugih sortah orhidej v Vatikanu uporabili še rod orhidej, imenovan phalaenopsis, ki dobro uspeva tudi v Sloveniji.

"Lepe so, čudovite so, kot da bi bile umetne, in vsako leto jih v Vatikanu tudi uporabljamo, vendar samo iz drugih skupin. Letos pa bomo slovenski phalaenopsis, kar bo zagotovo nekaj posebnega, saj Slovenija ni tradicionalno država, ki bi v velikih količinah pridelovala cvetje in ga tako predstavljala v tujini," je še povedal Ribič.

V Vatikanu znova slovenski cvetlični aranžmaji