Lani je Grčijo obiskalo okoli 33 milijonov turistov, ki so ustvarili za 19 milijard evrov prihodkov. Foto: Reuters
Lani je Grčijo obiskalo okoli 33 milijonov turistov, ki so ustvarili za 19 milijard evrov prihodkov. Foto: Reuters

Državljanom in stalnim prebivalcem teh držav ob prihodu v Grčijo ne bo treba v karanteno.

Na novem seznamu držav so poleg Slovenije še Finska, Nova Zelandija, Švica, Romunija, Estonija, Latvija, Južna Koreja in Danska, poroča Reuters.

Na prvem seznamu izpred tedna dni so bili Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška.

Na seznamu ni Združenega kraljestva, ki je poleg Nemčije najpomembnejša država za grški turizem.

Vstop le na letališčih v Atenah in Solunu
Seznam obsega 29 držav in je bil oblikovan na podlagi epidemiološke slike ter na podlagi strokovnih oz. znanstvenih odločitev. Še pred 1. julijem bodo seznam znova posodobili.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je ob tem sporočilo, da seznam držav velja le za letalski promet, vstopni točki v Grčijo pa sta v Atenah in Solunu.

Naključna testiranja za obiskovalce

Sorodna novica Na seznamu držav, katerih turisti lahko obiščejo Grčijo, ni Slovenije

Grško ministrstvo za turizem je sporočilo, da bodo na letališčih izvajali naključna testiranja tujih obiskovalcev za okužbo z novim koronavirusom.

MZZ pojasnjuje, da se na podlagi testov lahko spremeni status posamezne države.

Grške oblasti so z ukrepi za zajezitev novega koronavirusa število potrjenih okužb zadržale pod 3000, vendar sta se gospodarstvo in turizem praktično ustavila. Grčija se za gospodarsko okrevanje po pandemiji zanaša na turizem, katerega prihodki ob normalnih okoliščinah pomenijo petino grškega BDP-ja.